25 peticions dels usuaris i usuàries del tren

25 peticions dels usuaris i usuàries del tren
imatge: CAF
imatge: CAF

L'associació d'usuàries i usuaris del tren va registrar ahir a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge una bateria de peticions i propostes que els seus membres plantegen al Govern, màxim responsable del servei de tren a través de l'empresa pública Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM). Les 25 propostes plantejades per l'associació suposarien l'homologació del servei de tren amb altres serveis de transport públic de la península i de qualsevol lloc d'Europa, tot apostant per un transport públic de qualitat. Aquí teniu les peticions plantejades: 

1- Ampliar la  cobertura horària del Servei Ferroviari,  a primera i darrera hora  dels dies feiners, implantar  trens nocturns els  caps de setmana i suprimir la disminució de freqüències  d’estiu a SFM.

2- Més freqüències de trens.  Cada 30 minuts  Sa Pobla-Palma i  Manacor–Palma.  Que les freqüències actuals de la línia Palma-Marratxí,  arribin sempre fins a Inca i que facin totes les aturades existents entre Palma-Inca. 

3- Assegurar l’accessibilitat segura i no discriminatòria, augmentar la capacitat i els espais reservats  per a persones amb mobilitat reduïda, senyalització a les andanes del lloc d’entrada  preferent en els combois, complir de manera urgent amb les lleis i normativa vigent sobre Accessibilitat  Universal eliminant les barreres existents.

4- Habilitar  i  senyalitzar dins els combois, més espais reservats per a cotxets d’infants, maletes, paqueteria, bicicletes i patinets i permetre viatjar amb animals de companyia.

5- Adquirir remolcs amb tres portes per banda, per tal d’allargar els actuals combois  fins el màxim de cinc cotxes que permeten  les actuals andanes de SFM.

6- Recuperar i  tornar posar en marxa el servei de préstec de bicicletes Mou-te Bé.

7- Unificar les targetes de Transport Públic de les Illes Balears,  que siguin compatibles a SFM, EMT  i  TIB de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.   

8- Millorar la Targeta Intermodal, que sigui  bona d’entendre, amb preus visibles i  criteris socials i mediambientals,  no mercantils.   Cal incentivar i motivar per a que la gent utilitzi el tren i  no  penalitzar  per  viatjar amb poca freqüència.

9-  Interventors suficients amb validadores eficients dins els combois i supervisió de la qualitat del servei. 

10-Gratuïtat del Servei Ferroviari per a pensionistes  amb rendes baixes  que disposin de Targeta de Transport Públic de les Illes Balears.

11- Creació d’abonaments de 10 bots (T-10) i 20 bots (T-20), que no caduquin, que puguin ser compartits entre diferents usuaris i adquirits a les màquines expenedores de bitllets. 

12- Corregir els punts a on  s’efectuen els canvis de bots (fer una sola parada no  pot implicar un bot) i  reduir el preu dels bitllets senzills.

13- Deixar de ser considerats  com a potencials defraudadors del Servei  Públic,  que els esforços dels  vigilants  siguin més racionals,  abastin més aspectes de la seguretat  i no centrin quasi en exclusiva en el control  dels torns a l’Estació Intermodal.

14- Un servei d’informació i atenció als usuaris àgil i eficient,  que permeti formular suggeriments, queixes o reclamacions via telefònica ò presencials i per registre,  disponible en totes les hores que SFM presta serveis.

15- Que el CTM gestioni eficientment,  amb transparència i responsabilitat,  defensant l’interès dels usuaris  i no tant el de les concessionàries privades,  l’objectiu ha de ser  l’interès general i millorar el Transport Públic de Mallorca.

16- Que els deures i obligacions de SFM i les  empreses privades que gestionen serveis del transport públic,  estiguin ben exposats i visibles de la mateixa manera que hi han d’estar  els deures i obligacions dels usuaris i usuàries.

17- Estacions obertes,  eliminar i substituir progressivament tots els torns de les andanes i estacions per simples validadores.  Els torns son delicats, s’avarien freqüentment,  generen moltes molèsties i dificultats  als usuaris  i  es evident que resulten molt més cars i de molt més difícil manteniment per part de SFM.

18-  Eliminació de totes les reixes i barreres que anul·len ò dificulten els accessos a les andanes.  Les fan més insegures,  creen incomoditats a la mobilitat de les persones i bloquegen les possibles sortides d’emergència.  Volem estacions i andanes amables i que SFM millori el servei  de  control amb el seu personal de intervenció.

19- Serveis bàsics a totes les estacions, sales d’espera amb seients, WC  públics, pantalles d’informació i megafonia que funcionin i neteja  adequada  de totes les instal·lacions.

20- Estudi, planificació i seny en la necessària ampliació  de la xarxa ferroviària.   Atendre les reivindicacions dels pobles del Llevant que porten anys reivindicant  el tren.   Preveure l’extensió de noves línies ferroviàries  com Felanitx,  Santanyí,  Aeroport, Port de Palma, Port d’Alcúdia, Port de  Pollença, Andratx ,  Platja de Muro,  etc.  amb criteris d’utilitat pública, número potencial d’usuaris i beneficis ambientals en el sentit de la urgència de reduir el trànsit de vehicles privats per carretera.

21- Ampliar i millorar les rutes dels serveis de BUS llançadora del TIB,  connectar més pobles entre si i combinar-los  millor amb els horaris de la xarxa ferroviària.

22. Recuperació i obertura de l’estació de l’Enllaç,  instal·lació de validadores,  millorar  els aparcaments de cotxes i la il·luminació per tal d’afavorir  la  utilització del tren. 

23- Millorar la gestió de l’Estació Intermodal i de tots els seus serveis,  ascensors,  escales mecàniques, servei d’atenció i informació personalitzada,  pantalles informatives, neteja,  pla de sortida en cas d’emergència i apagada de llum.

24- Creació de la categoria de locutor/a  a SFM, per tal de disposar de comunicació per megafonia i en temps real a dins dels trens,  les andanes i  les estacions. 

25-  Protocol d’actuació clar del personal de SFM en casos d’incidències i avaries.

Comentaris
25 peticions dels usuaris i usuàries del tren