La solidaritat mútua que emociona

La solidaritat mútua que emociona
imatge del documental
imatge del documental

“Sa Pobla Mútua” és el reportatge audiovisual dirigit i realitzat per Pere Plomer, amb la música d’Anna Pla, sobre aquesta entitat sense ànim de lucre sorgida a sa Pobla durant el confinament dur, ara farà més d’un any, baix el paraigües inicial de la Xarxa de Suport Mutu de Mallorca. Tracta sobre la coordinació de veïns i veïnes voluntàries del municipi, amb el suport de l’Ajuntament de sa Pobla i d’altres entitats existents de l’àmbit social i comunitari, com ara l’associació Pa i Mel o Càritas, que varen cobrir les necessitats d’atenció més bàsiques durant els períodes més aguts de la crisi sanitària. 

Suport veïnal com a resposta a la crisi

Sa Pobla Mútua es defineix com a associació de veïns assembleària i, segons els seus estatuts, pretén: 

Millorar la convivència al poble, preservar la qualitat de vida del veïnat, fomentar la participació ciutadana en els assumptes públics, defensar el manteniment dels serveis públics bàsics i la millora de drets col·lectius i individuals com ara l'habitatge, la sanitat, l'educació i el transport, així com les infraestructures i dotacions de Sa Pobla, vetllar i potenciar la cultura i la memòria històrica del territori, defensar als ciutadans davant abusos en matèria de consum

Tot i ser una agrupació horitzontal, la d’Andrés Calvente és una de les veus cantants, com també és el cas de Maria Pol, entre d’altres. “El meu somni és que desapareguem, voldrà dir que haurà desaparegut la necessitat que ens va fer aparèixer”, respon Calvente preguntat pels objectius de l’associació veïnal. Mentrestant, assegura, “cal estar preparats per les conseqüències econòmiques i socials derivades de la crisi sanitària”. Un exemple és madò Magdalena “Moixa”, qui assegura “demanar auxili” i trobar en Sa Pobla Mútua “el millor que li hauria pogut passar, una família”. 

“El problema és ara i és a prop teu”

El director del breu film, Pere Plomer, afirma que l’objectiu del documenal és ajudar a créixer i donar a conèixer la finalitat social d’aquest col·lectiu. D’aquesta forma, es visibilitza una tasca molt anonimitzada i invisible que contribueix a sensibilitzar en els valors de l’empatia i la proximitat. “Sense cap por, ni tabú”, sosté Plomer, el documental cerca trobar l’empatia de l’espectador amb un missatge molt clar: “el problema és ara i és a prop, podria ser la teva veïnada o un amic teu”. Moltes persones que ja han visionat “Sa Pobla Mútua” comparteixen, especialment, el sentiment d’emoció que desprèn la solidaritat com a xarxa de suport mutu que realitzen els veritables protagonistes del documental. 

Comentaris
La solidaritat mútua que emociona