500 anys de revolta. 500 anys de Germanies (1521-2021)

500 anys de revolta. 500 anys de Germanies (1521-2021)

MIQUEL ROSSELLÓ, fundacions Darder-Mascaró

Ahir, dia 7 de febrer se celebraren 500 anys de l’aixecament de pagesos i menestrals contra els poderosos, representats per Miquel de Gurrea, lloctinent a Mallorca de l’emperador Carlos V. Fou la resposta a l’empresonament el dia anterior de set líders agermanats. Els agermanats prengueren el poder i el mantingueren uns vint-i-cinc mesos.

Les motivacions que provocaren aquest esclat revolucionari venien de lluny. El 1391 ja es va produir una forta revolta popular i el 1450 l’anomenat aixecament forà. Com diu el manifest del Comitè Cívic: “Entre els principals objectius dels alçats trobem els de posar fre a la corrupció duta a terme per part de les oligarquies ciutadanes; una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca. A més a més, la revolta contra l’espoli fiscal tenia importants continguts socials”.

Aquestes revoltes coincidiren amb altres moviments populars a la Península, com la Germania Valenciana, els Comuneros a Castella o els Irmandinyos a Galícia i a molts altres indrets europeus.

Per això, el Comitè Cívic, impulsat per l’Obra Cultural Balear, l’Assemblea Sobiranista i Fundacions Darder Mascaró, que se va constituir a una assemblea a Flassaders de Palma poc abans de l’inici de la pandèmia, va considerar imprescindible commemorar aquest esdeveniment, d’uns dels episodis més rellevants de la història de Mallorca, amb tota la solemnitat que els fets mereixen.

Com diu el manifest esmentat: “Avui és d’estricta justícia rememorar la Germania, no solament pel coratge que tingueren els nostres avantpassats en enfrontar-se a una administració pública corrupta i combatre una societat injusta i opressora, sinó perquè els valors que empararen aquesta lluita són ben vigents: democratitzar les estructures governamentals per tal que tots els ciutadans gaudeixin dels mateixos drets i oportunitats” 

Fa un any que el Comitè Cívic fa feina de valent per convertir el 2021 en l’any de la celebració del 500 aniversari de la Germania Mallorquina, lamentablement amb unes condicions precàries a conseqüència de la maleïda pandèmia.

Començàrem amb l’edició i la difusió del manifest que dona títol a aquest article. Posàrem en marxa els mecanismes de comunicació necessaris avui en dia per dur endavant qualsevol campanya pública. www.germanies500.cat és la nostra WEB que ja està ben activa, així com el facebook, el twitter i instagram.

S’està confeccionant un documental, s’han elaborat materials didàctics pels centres escolars i se prepara l’edició d’un document de l’especialista Eulàlia Duran. 

També aquests mesos han aparegut o estan a punt d’aparèixer llibres de Guillem Morro, Antoni Rodríguez, Maria Margalida Perelló, així com iniciatives promogudes per grups culturals de tota casta. 

La Crida a tots els Ajuntaments de l’Illa ja està donant els seus fruits. Són molts els que han aprovat mocions als seus plenaris i molts més els que encara ho faran. El suport del Consell de Mallorca i de la gran majoria dels Ajuntaments als actes de reconeixement d’aquest fet històric demostra aquesta necessària confluència entre la societat civil i les seves institucions. Encoratja constatar un “Nosaltres” en majúscules, capaç de celebrar les lluites d’alliberament que varen dur a terme el nostre poble mallorquí ja fa 500 anys i que han tingut continuïtat durant la nostra història. Sí, som un poble que quan ha calgut s’ha alçat per defensar els nostres drets socials i culturals i la nostra sobirania com a poble. Des de la lluita contra els Borbons el 1715, els lliberals del segle XIX, els republicans federal, els socialistes, comunistes i anarquistes. La defensa de la República i la lluita antifranquista. Com ara el feminisme, la justícia social i la defensa del nostre medi ambient i la nostra sobirania. Un fil roig que ha estat present sempre a la història de la nostra estimada illa. 

I si, ho podem dir amb orgull, ahir 7 de febrer, ha estat el primer cop que a tots els pobles de Mallorca, sense cap excepció, s’ha llegit el manifest “500 anys de revolta. 500 anys de Germanies (1521 – 2021). Un “sus” extraordinari per rememorar la Germania, no solament perquè és de justícia sinó per reconèixer el coratge que tingueren els nostres avantpassats en enfrontar-se a una societat injusta i opressora,

La brutal repressió de la monarquia espanyola acabà amb aquella heroica experiència, però no pogueren acabar amb la flama de la revolta. La Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori, de la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidària, és hereva dels agermanats. 

Servar i difondre la memòria col·lectiva, tant popular com institucional, dels moviments socials que han perseguit un futur millor per al poble de Mallorca és un deure per a tota persona que es vulgui comprometre amb la democràcia i amb el benestar d’aquesta terra. Així doncs, serveixi aquesta commemoració per a reivindicar també les lluites compartides que durant anys han combatut en diferents àmbits per fer-nos avançar com a poble.

Comentaris
500 anys de revolta. 500 anys de Germanies (1521-2021)