Front al coronavirus, producte local

foto: Mercat ecològic de Palma
foto: Mercat ecològic de Palma

En plena bogeria del coronavirus, tancats a casa cada punt arriben noves notícies, algunes d’elles contradictòries. Ara tanquen fronteres, ara tanquen aeroports, ara no, ara els docents han d’anar al lloc de feina, ara no i així tot lo dia.

El que sembla evident és que després de la bogeria i les setmanes de confinament ve una crisi econòmica de dimensions incalculables.

Com sempre sembla que la baula més dèbil de la cadena serà la que patirà amb més duresa la crisi, petites i microempreses, autònoms, treballadors temporals, fixos discontinus, etc.

Dins aquest context tenim la pagesia, el sector primari, que abans de la crisi sanitària ja penjava d’un fil que ara si que necessitaran una bombona d’oxigen si volem tenir aliments km0.

Serà necessària una reorganització del sector explotació per explotació. L’agricultura i la ramaderia treballa amb éssers vius, els animals que no es comercialitzen segueixen menjant, les plantes estan sembrades i segueixen el seu procés natural, les despeses en el nostre cas son les mateixes tant si tenim entrades com si no, pagesos i ramaders no podem aturar la producció ni baixar la persiana.

És per això, que després dels primers dies de confinament, allà on la pagesia s’ha preocupat més d’abastir els mercats per tal que a la població no li fes falta de res que del seu futur, ha arribat el moment que tots plegats mirem cap a la pagesia.

L’administració està obligada a elaborar, conjuntament amb el sector, un pla de viabilitat per totes les explotacions agràries del país. Seran necessàries ajudes específiques depenent dels cultius o animals que tenguin a cada explotació. Aquesta haurà de ser una feina rapida i feta amb precisió quirúrgica, que si és fa bé pot suposar la salvació del sector.

Per altra banda tenim la població que vivim per tant consumim a les Illes Balears, vist lo vist aquests dies la pagesia ens demostrat que té vocació de servei, en els moments difícils s'arremanguen i acudeixen a les places i mercats dels nostres pobles per tal d’abastir a la població, com han fet sempre, ara ens toca als consumidors posar en valor el producte local, cercar els comerços que el tenen, acudir a comprar a places i mercats on sabem que hi trobarem productors i sobretot producte.

Aquesta solidaritat i germanor que totes i tots expresam a les xarxes socials a diari, ara toca posar-la en pràctica, el futur de la pagesia mallorquina també depen de nosaltres, per fer front al coronavirus consumim producte local, hi guanyam tots.

 

Comentaris