Les despeses indecents de Patrimonio Nacional

Les despeses indecents de Patrimonio Nacional
Els reis. Foto: El Español
Els reis. Foto: El Español

Després que el Congrés dels Diputats, gràcies al blindatge del PSOE evitàs la passada setmana la creació d’una comissió d’investigació sobre les malifetes del monarca emèrit, ElDiario.es ha fet públiques aquesta setmana el “pou sense fons” de Patrimonio Nacional. Aquest organisme de l’Estat no sols paga els “ajudants de cambra” de Joan Carles I a Abu Dhabi, sinó també multitud de despeses, com ara despeses de la casa de la seva amant, Corinna Larsen, la tripulació del iot Fortuna o les assegurances dels cotxes de luxe regalats per diverses dictadures del Golf al monarca espanyol.

Despeses que, per altra banda, no apareixen als PGE com a despeses associades a la monarquia, sinó a altres capítols del pressupost que, com en el cas de la despesa militar i el Ministeri de Defensa, multipliquen el pressupost aprovat amb rang de Llei a Congrés i Senat. Una pràctica que allunya la primera institució de l’Estat de qualsevol imatge de transparència, per molt que tant Felip VI com els partits conservadors i el PSOE ja no disposin de més argumentari per justificar tant de despropòsit.

Crida l’atenció que la Fiscalia no vegi ni el més mínim tret de malversació en l’ús d’aquests diners públics, que a més en el cas del cap d’Estat s’haurien de fer servir de manera exemplar. Sobretot quan fins i tot el Tribunal de Comptes va assenyalar aquestes irregularitats al seu darrer informe, qüestionant per exemple pagaments  per avançat de despeses de viatge. Si la justícia no actua davant aquests fets, s’està donant per bona la corrupció a tots els nivells denunciada i poques vegades jutjada durant aquests anys, una qüestió necessària per a la credibilitat del sistema democràtic. No ens podem permetre el missatge que la monarquia ni ningú sigui impune.

Comentaris
Les despeses indecents de Patrimonio Nacional