Turisme confinat: què feim ara?

Turisme confinat: què feim ara?
imatge de vols cancel·lats a l'inici de la pandèmia
imatge de vols cancel·lats a l'inici de la pandèmia

El 2019, les Balears van rebre 13,6 milions de turistes, els quals gastaren 14.878 milions d'euros. La despesa mitjana per estranger va ascendir a 1.088 euros, un 2,1% més respecte a l'any anterior, segons l'Enquesta de Despesa Turística publicada per l'Institut Nacional d'Estadística. El país que més riquesa va generar va ser el Regne Unit, amb 17.986 milions d'euros. El seguiren Alemanya (amb 11.722 milions) i França (amb 7.596 milions).

Aquest 2020, la crisi sanitària per la Covid-19 ha posat en escac l'economia mundial i ha impactat de ple en la de les Illes. El lockdown turístic ha generat pèrdues milionàries a tot el món. I a les Illes, un petit microorganisme, ha estat l'evidència de la debilitat i la insostenibilitat d'una economia dependent exclusivament de l’exterior.

A principi de setembre, el Govern Balear informava de la que ha estat la major caiguda de la història de la Comunitat Autònoma del seu Producte Interior Brut. El PIB que representa l'activitat turística es va enfonsar un 40,5% en el segon trimestre per la paràlisi de la pandèmia. Així mateix, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, afirmava que "aquestes dades demostren clarament la dependència de les Illes del sector turístic" i que la situació social d'aquesta tardor "serà molt dura" a pesar de la protecció dels ERTO.

Segons el Govern Balear, a les Illes hi ha 150.000 treballadors en el ram de l'hostaleria i 60.000 que es dediquen al comerç. Més de 200.000 residents que viuen del turisme i que aquest any s'han vist afectats per l'ordre de tancament que va dictar Pedro Sánchez, tot i l'aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació. Negueruela, conseller de Turisme, comunicava també que la taxa d'atur ha crescut quasi un 90% respecte de l'any anterior, situant-se en la més alta de tota Espanya.

Agafant de comparativa les Canàries, illes de clima i atractiu turístic semblant a Balears, és evident que un model econòmic basat en un de terciarització no se sosté. Segons l'Institut Canari d'Estadística (Istac), a l'arxipèlag el PIB també anota el seu major retrocés històric, amb una caiguda del 36,2%.

Les Balears són la primera comunitat on més ha caigut el turisme el 2020, amb un descens del 82,6%. La segona és Catalunya, amb un 74,8% menys que l'any anterior. A escala nacional, l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) calcula una baixada del PIB turístic en un 69,6% al tancament de 2020, un descens d'activitat de 106.159 milions d'euros respecte al 2019

Es pot comprovar que la damnificació a l'economia d'un territori quan ocorre una catàstrofe inesperada a escala mundial és proporcional al grau de dependència externa que té. D'aquesta manera, per illes, el bloqueig econòmic deixa la major caiguda del PIB a les Pitiüses, amb un descens del 46,1%. La segueix Menorca, amb una desescalada d'un 41,7%; i Mallorca, amb un 39,3% menys. A més, el retrocés a Balears és molt superior al que es registra en el conjunt d'Espanya (-22,1%) i la Unió Europea (-14,3%). Per sectors, el paral·lelisme és el mateix. Tots veuen reduïda la seva aportació al PIB, però descendeix amb major severitat en el de serveis (-43%), seguit de la indústria (-32,2%), construcció (-19,5%) i el sector agropesquer (-10,3%).

Amb tot això, és evident que monopolitzar l'economia en el sector turístic és insostenible. Un simple virus ha posat de manifest la feblesa d'un model d'aquestes característiques i les Balears en són la prova confirmatòria. Amb la crisi socioeconòmica més gran de la història i el turisme confinat, què feim ara?

Comentaris
Turisme confinat: què feim ara?