La memòria dels barris populars de Palma en una exposició

Entrada a l'exposició (Catalina Martorell)

El passat 30 d’abril es va inaugurar l’exposició “Montepio del Arrabal. L’associacionisme obrer: la Societat de Socors Mutus del Raval de Santa Catalina de Palma (1894-2018)” a l’edifici Krekovic. 

L’exposició dona a conèixer la història d’una entitat centenària, el Montepio del Arrabal, que des del 1894 fins al 2017 va formar part de la vida associativa del barri de Santa Catalina. 

Fa pocs anys -el 2017– tancà definitivament les seves portes, però se n’aconseguí salvar el seu fons, que ara custodia l’Arxiu General del Consell de Mallorca. 

La mostra, que es podrà veure fins al 30 de setembre, fa un repàs de l’evolució d’aquesta entitat mutual que es creà precisament per oferir ajuda mútua als seus socis en cas de malaltia, accident laboral o defunció, en un moment en què no existia la Seguretat Social.

El Montepio del Arrabal es fundà en el moment en què s’havien creat les primeres grans indústries. Precisament, les fàbriques s’ubicaren en els barris populars d’extramurs, com Santa Catalina, i en conseqüència això va suposar també el naixement del moviment obrer a Mallorca. 

A través del recorregut expositiu s’explica la transformació de Ciutat a finals del segle XIX i principi del segle XX. Així mateix, també s’exposa la creació del raval de Santa Catalina, un barri de mariners i pescadors, però també d’obrers industrials. Tot plegat, generà una gran vida associativa i una consciència obrera important. Per exemple, a les eleccions de febrer de 1936 el districte cataliner i el districte de La Soledat varen ser els dos únics indrets de Palma on guanyà el Front Popular. 

L’entitat mutual combinà el seu vessant assistencial amb el recreatiu, i als anys vint i trenta la Comissió de Festes i l’Orfeó –creat en el sí del Montepio– dinamitzaren la vida social dels cataliners. De tot aquell passat, a l’exposició se’n poden veure fotografies, documents, una recreació de la sala de juntes o el propi estendard de l’Orfeó que va viatjar a les Olímpiades Populars de Barcelona de 1936, entre els objectes més preuats de l’entitat. 

A més, per reflectir totes aquestes idees lligades a l’associacionisme obrer i al mutualisme, s’han preparat conferències i itineraris guiats per diferents barris obrers de Ciutat com el mateix barri de Santa Catalina, però també a La Soledat i al Molinar. 

 

Albert Herranz i Catalina Martorell 

Comissaris de l’exposició Montepio del Arrabal.