Badalona lleva el sanguinari General Weyler dels seus carrers

Badalona lleva el sanguinari General Weyler dels seus carrers
caricatura02
Il·lustració: Ser Histórico

La passada setmana, l’ajuntament de Badalona va aprovar per una amplíssima majoria (només amb els vots contraris del PP) una moció on es substitueix el nom del carrer dedicat al General Weyler pel de Neus Català, la darrera supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, que va morir el passat 13 d’abril.

La moció argumentava que el General Weyler, un dels prohoms del la dreta mallorquina i espanyola, va ser un personatge sanguinari, encara que molts carrers i places de tot l’Estat, i especialment a Mallorca, li dediguen el nom, com si fos un heroi.

Valeriano Weyler (Mallorca, 1838-Madrid, 1930) va ser un dels més sanguinaris protagonistes d’un imperi espanyol que a finals del XIX i inicis del XX, es negava a desaparèixer. Entre altres, Weyler va ser Capità General a Cuba, nomenat per Cánovas del Castillo, on hi va lluitar contra la independència. Va ser allà on a més de guanyar al líder independentista Maceo, hi va dur la cadira com a trofeu de guerra cap a Palma, retornada a Cuba fa només uns mesos. Però sobretot, allà hi va inventar els camps de concentració, que varen aconseguir l’extermini d’una tercera part de la població de Cuba en pocs anys (i de rebot, de milers de soldats espanyos).

Weyler també va ser Capità General a Catalunya, i responsable de la cruenta repressió de la Setmana Tràgica a Barcelona, el 1909, amb més d’un centenar d’obrers morts, prop de 2.000 persones detingudes i repressaliades, i centenars de persones desterrades, en una dura repressió encapçalada per un altre mallorquí, Antonio Maura. Una repressió que va dur fins i tot a l’afusellament del líder de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia.

A més de recuperar de la mà dels col·lectius de defensa de la memòria històrica, personatges transcendents i desconeguts fins fa pocs anys, com Aurora Picornell, la decisió de Badalona és una invitació a revisar la història oficial, la dels guanyadors, i el paper jugat per alguns idolatrats personatges mallorquins, com Weyler i Maura, que segueixen donant nom a massa carrers i places d’arreu de les nostres Illes.

 

Comentaris
Badalona lleva el sanguinari General Weyler dels seus carrers