Presentació del llibre sobre la dictadura de Primo de Rivera
El passat divendres 26 d’abril celebràrem a l’espai Ca n’Oleo, de Palma, la presentació del llibre La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Suports i resistències, coordinat pel Dr. David Ginard, i amb la col·laboració de múltiples autors i autores. El llibre consta de dos blocs: el primer se centra en els aspectes més institucionals del règim de Primo de Rivera, incloent els seus orígens i el cop d’Estat, el funcionament de les institucions públiques, la ideologia política del règim, i l’opressió identitària i lingüística sobre les Illes Balears. El segon bloc explica la tasca d’oposició política, sindical i cultural que tingué lloc tant a les Balears com a Catalunya, amb estudis que aborden el socialisme, el comunisme, el republicanisme i diversos moviments estudiantils i culturals.
L’obra que presentàrem és un recull de totes les ponències que tingueren lloc durant les IV Jornades d’Història del Moviment Obrer, celebrades el 16 i 17 de març de l’any passat, 2023, i dedicades a la dictadura de Primo de Rivera. Al llibre podrem trobar escrits dels següents autors: Arnau Company, Cristòfol Mateu, Joan Colom i Pere Salas, Pere Gabriel, Sebastià Serra, Antoni Nadal, Antoni Vidal, David Ginard, Antoni Marimon, Catalina Martorell, Jordi Pomés i Dolors Marín.
La presentació del passat divendres 26 fou a càrrec del coordinador del llibre, David Ginard, d’un dels autors, el Dr. Antoni Marimon, i de Lila Thomàs, representant de les Fundacions Darder-Mascaró (que organitzaren les jornades en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears). L’acte comptà amb l’assistència d’una trentena de persones, i poguérem gaudir d’un petit col·loqui posterior a la taula rodona.
De les jornades, del llibre i de la presentació podem obtenir moltes reflexions força interessants, i, sobretot, una gran aportació escrita que exposa en detall un període històric que ha passat desapercebut en el record de la societat i en el treball de la nostra historiografia, sovint eclipsat per fets i etapes posteriors de gran transcendència, com la Segona República, la Guerra Civil o el Franquisme.