Presentat el projecte 'Arrels Democràtiques'

Presentat el projecte 'Arrels Democràtiques'
imatge: CCOO+fundacions Darder-Mascaró
imatge: CCOO+fundacions Darder-Mascaró

Des del sindicat CCCOO de les Illes Balears i les fundacions Darder-Mascaró han presentat avui matí en roda de premsa el projecte Arrels Democràtiques. Un projecte que com recull a la seva web, “té com a objectiu posar a l’abast del públic en general, així com de les investigadores i investigadors interessats, un ample repositori de documentació sobre la memòria històrica democràtica i la lluita antifranquista”, complementant així la tasca de les entitats de recuperació de la memòria històrica a les Illes.

 

El secretari general de CCOO, José Luís Garcia, ha informat de la creació de l’Ateneu de Comissións Obreres (ACO), una entitat que canalitzarà accions de conscienciació, formació i debat al si del sindicat, amb vocació de servei cap a la societat. A la roda també s’ha donat comptes de la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ateneu de Comissions Obreres i les fundacions Darder-Mascaró, que cooperaran entre altres qüestions en la promoció dels valors del moviment obrer i el sindicalisme de classe, la formació de treballadors i treballadores, i el debat social a través d’una anàlisi crítica de la realitat de les Illes Balears, ha assenyalat per la seva part Josep Benedicto (en representació d’ACO) i Miquel Rosselló(en representació de les fundacions).

La primera de les accions que es deriva d’aquest conveni de col·laboració és el projecte ‘ARRELS DEMOCRÀTIQUES’, que té entre altres objectius la creacio d’un arxiu històric de la lluita antifranquista, en la qual el protagonisme del moviment obrer va ser clau per a la transició cap a la democràcia, molt més que la d’altres actors com el rei emèrit, exaltats perla historiografia oficial i els grans mitjans de comunicació. Aquest arxiu tindrà una part física, atès que CCOO ha habilitat un espai a la seu del sindicat on hi ha dipositada molta documentacio del moviment obrer a la sindicat, així com del Partit Comunista, i des de de les fundacions Darder-Mascaró també hi han aportat entre d’altres l’arxiu fotogràfic de l’activista Isidre Forteza, que va retratar la majoria de mobilitzacions socials durant tota la transició i fins a la seva mort el 2017.

La idea és que tota aquesta documentació, més aquella que es pugui aportar a partir de donacions privades i altres, sigui accessible al públic en general, a través del repositori web ARRELSDEMOCRATIQUES.ORG, que tot i ser en construcció ja allotja ja més de 300 entrades sobre diferents aspectes relacionats amb la memòria històrica. El portal ha estat presentat per Josep Vílchez, conegut militant d’esquerres i exsindicalista.

A la roda de premsa també s’ha informat  de les III Jornades d’Història del Moviment Obrer, que enguany duen el títol ‘Dones, treball i acció col·lectiva (1868-1936)’ es celebren dijous i divendres d’aquesta setmana en format online, fruit de la col·laboració entre les fundacions Darder-Mascaró i la UIB, de la mà del departament d’història i el Servei d’Activitats Culturals. Unes jornades coordinades per Dr. David Ginard, professor de la UIB.

Comentaris
Presentat el projecte 'Arrels Democràtiques'