Acord històric però temporal de protecció dels treballadors i treballadores

Acord històric però temporal de protecció dels treballadors i treballadores
imatge: Ultima Hora
imatge: Ultima Hora

Hem hagut d’esperar al dia límit en què acabava l’anterior pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre, data que coincidia amb un tancament de la temporada turística que a les Illes ja fa setmanes que s’ha produït, però finalment hi ha hagut acord i el Ministeri de Treball ha anunciat la pròrroga dels ERTO, així com altres mesures que es mantindran com els límits al repartiment de dividends, transparència fiscal, prohibició d'hores extra o noves externalitzacions de l'activitat.

Milers de treballadores i treballadors, especialment del sector turístic, podran seguir percebent una compensació econòmica mentre les empreses tindran exoneracions de fins al 75% en les quotes de la seguretat social. Una mesura important, atès que les Illes som la comunitat on més gent roman amb ERTO, una situació agreujada amb els rebrots i la «segona onada». A més, els 80.000 treballadors i treballadores fixos discontinus que hagin estat afectats per ERTO també podran acollir-se a la prestació per desocupació, que arribarà fins al 31 de gener de 2021. No és el 31 de març o fins i tot el juny com s’havia proposat des dels agents econòmics i socials, que en tot cas han manifestat la seva satisfacció per l’acord, però d'altra forma molts d'aquests treballadors i treballadores haguessin quedat fora res, en no haver acumulat prou temps de cotització amb una temporada tan malmesa.

Ara cal veure què passarà amb els fons europeus i el repartiment d’aquests via Moncloa a les comunitats, i si es tindrà en compte la situació d’unes Illes que som la comunitat pitjor parada per la pandèmia, i que necessitem de fortes inversions econòmiques per poder fer les transformacions necessàries del nostre model productiu, si realment no volem que ningú no quedi pel camí en el curt i mig termini.

Comentaris
Acord històric però temporal de protecció dels treballadors i treballadores