Acord pioner per protegir els llocs de treball

Acord pioner per protegir els llocs de treball
foto: CAIB
foto: CAIB

La Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears va tancar ahir un acord de protecció per als treballadors i treballadores de les Illes Balears davant la crisi econòmica i laboral que acompanya la pandèmia, per tal de d’evitar la pèrdua de 150.000 llocs de treball que pot implicar la desaparició de la temporada turística de 2020, una realitat pràcticament assumida ja tant per autoritats com per agents socials.

Així, el Govern i els agents econòmics i socials han tancat un acord amb l’únic objectiu de mantenir l’ocupació durant la crisi sanitària generada pel virus de la COVID-19, i han acordat demanar al Govern d’Espanya que estengui la protecció dels llocs de treball per evitar els acomiadaments. Per això, en primer lloc, Govern, agents socials i patronals demanaran a l’Estat que augmenti la durada dels expedients de regulació temporals de l’ocupació (ERTO) per causes de força major durant sis mesos. Això significarà que els treballadors percebran almenys 1.000 euros al mes sense consumir temps de cotització, fins i tot en el cas que no tenguin cotització prèvia suficient. 

A més, les empreses tindrien bonificada la seguretat social durant aquests mesos, i es garantiria la seva supervivència. Com els ERTO de força major estan lligats ara mateix a la durada de l’estat d’alarma, en paral·lel, el Govern, sindicats i patronals s’han compromès a convertir els ERTO per força major en ERTO per causes productives, per garantir en tot moment, fins i tot després de l’estat d’alarma, la protecció de treballadors i empreses i garantir una prestació d’almenys 1.000 euros. 

El Govern demanarà a l’Estat que aquests ERTO de causes productives tenguin els mateixos avantatges que els de força major. Però si l’Estat no ho accepta, el Govern s’ha compromès a garantir crèdit per finançar les cotitzacions de les empreses. S’evitarà que hi hagi acomiadaments i que es destrueixi l’ocupació amb ERO, i es continuarà treballant en aquestes illes per protegir l’ocupació i les empreses amb ERTO. En la mateixa línia, els empresaris es comprometen a mantenir els ERTO i no aplicar un ERO. Per part seva, treballadors i sindicats es comprometen amb un endarreriment dels increments salarials per a 2020 en els sectors d’hoteleria, comerç i transport discrecional. D’aquesta manera les pujades d’enguany es faran el 2021; les del 2021, el 2022, i així successivament.

Poques vegades com aquesta s’han utilitzat les mesures de flexibilitat laboral en benefici dels treballadors i treballadores, i no en la seva contra, en un context que els signants de l’acord qualifiquen de la pitjor crisi econòmica que s’hagi pogut patir a les Illes Balears, que ha estat la primera Comunitat autònoma en assolir un acord d’aquestes característiques.

Comentaris
Acord pioner per protegir els llocs de treball