No és un "superbanc": és una superestafa

D
No és un "superbanc": és una superestafa
bbvasabadell
bbvasabadell

Després de la fusió entre Bankia i CaixaBank, arriba una altra gran operació de concentració de capital financer a Espanya: el BBVA comprarà el Sabadell. D'aquesta forma, i amb el beneplàcit del govern més progressista de la història i una Comissió Nacional de Mercats i la Competència que no hi veu cap problema tot i l'evident oligopoli que això representa, en pocs mesos haurem assistit a la creació de les dues entitats bancàries més grans de l'Estat.

Els mitjans del règim parlen de la creació d'un "superbanc" quan del que es tracta, atesa la ingent quantitat de diners públics que varen rebre uns i altres amb el procés de rescat i de reestructuració de les caixes d'estalvi en el seu moment i que no preveuen retornar, tot i les xifres de  volum de negoci que sostenen la "viabilitat" d'aquestes operacions.

Entitats bancàries que a més de no haver de tornar uns diners que són de tots i totes, són privilegiades en la gestió dels fons ICO posats a disposició per la UE i el Banc d'Espanya per a la reactivació econòmica, i per si fos poc segueixen desnonant gent que no pot pagar les seves hipoteques en uns moments crítics per a milions de famílies.

És en moments com aquests que es fa palesa la necessitat d'una banca pública, que més enllà de figurar a rànkings de concentració de capitals i valors bursàtils (que tornen a pujar a cop d'especulació informativa, com ja feren fa uns dies amb l'anunci de la vacuna contra la COVID-19 per al 2021), serveixi per a la circulació de crèdit per a les famílies i les petites empreses en aquests moments tan difícils. Com bé recordava Karl Marx als seus escrits sobre la concentració, la centralització i la composició orgànica del capital, com més rics són ells més pobres som tota la resta. També en sobirania per decidir sobre les polítiques econòmiques.

Comentaris
No és un "superbanc": és una superestafa