El Fòrum de la societat Civil exigeix participar en l'assignació i execució dels Fons europeus

El Fòrum de la societat Civil exigeix participar en l'assignació i execució dels Fons europeus
imatge: ChileBio
imatge: ChileBio

Davant la previsió d'arribada  de Fons Europeus a les Illes Balears en el marc de la resposta a la Covid-19, el Fòrum de la Societat Civil, plataforma de la que formen part  entitats socials, cíviques, ecologistes, empresarials i sindicals de Mallorca, es mobilitzen amb l'objectiu que l'adjudicació d'aquests recursos vagi encaminada a la transició de model econòmic, social i ecològic a les illes Balears. A més, demanen al Govern transparència en el procés, i que presenti un pla d'actuació coherent amb aquest principi.

Enguany s'iniciarà la programació dels fons de la futura Política de Cohesió per al període 2021 i 2027 i altres recursos i ajudes europees. A més a més, Hisenda va assignar a les Balears 300 milions d'euros dels fons europeus contra la Covid-19, la qual cosa situa les Illes com la segona comunitat que més recursos rebrà per càpita, tot i que també som la comunitat amb la caiguda més forta del PIB.
 

Per distribuir i executar aquesta gran quantitat de recursos extraordinaris amb una lògica de transformació de model inclusiva i que no deixi ningú enrere, les entitats del Fòrum, demanen reforçar el diàleg entre el Govern i els agents socials, a través de comissions de treball d'alt nivell. Aquests consells de caràcter consultiu funcionarien com a espais de debat i intercanvi d'opinions amb les institucions, assessorament i seguiment dels programes finançats amb els fons europeus.

El Fòrum de la Societat Civil també reclama que les entitats locals puguin col·laborar en el procés de governança, amb una presència constant i orgànica a les institucions, que permeti que tenguin les condicions per participar en la proposta i desenvolupament dels projectes finançats.

Les demandes del Fòrum coincideixen amb l'ofensiva de les grans cadenees turístiques com Melià, Iberostar, Riu  i Barceló per captar 2.000 milions dels fons Next Generation EU, a més de les pressions de les grans empreses de l'IBex35 per canalitzar bona part d'aquests fons, com han denunciat reiteradament des d'entitats com l'Observatori del Deute. Cal que la distribució d'aquests fons es faci amb criteris democràtics i en la perspectiva de transformar el model econòmic, especialment en el cas de les Illes Balears on la pandèmia ha fet evidents les febleses d'aquest, amb conseqüències dramàtiques des del punt de vista social.

Comentaris
El Fòrum de la societat Civil exigeix participar en l'assignació i execució dels Fons europeus