L'atur a les Illes, a xifres de la Gran Recessió

L'atur a les Illes, a xifres de la Gran Recessió
foto: RTVE
foto: RTVE

L’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al primer trimestre de 2020 situa en 111.900 les persones aturades a Balears, un 5,4% més que el mateix trimestre de l’any passat. Cal tenir en compte que l’estat d’alarma va entrar en vigor a mitjan març, quan moltes empreses, sobretot vinculades al sector turístic, ja preparaven la temporada.

La xifra, que afecta a més del 18% de la població, és pràcticament equivalent als moments més durs de la crisi econòmica de 2008-2012, en què l’atur a Balears es va situar per damunt les 112.000 persones el 2009 i el 20% de la població. I això que l’EPA no té en compte ni els ERTOs, ni els EROs que puguin venir, atès que ja tant agents econòmics com administracions donen per fet que la temporada 2020 està perduda. Amb aquestes xifres, és molt probable que l’atur es situï en el segon trimestre per damunt del 25% e la població, tot i que les dades s’hagin de manejar amb cautela.

Des de CCOO han manifestat la seva preocupació tant pel llarg termini com pel curt, atès que moltes de les persones que han quedat a l’atur o afectades per ERTOs, no cobraran les seves prestacions a temps per la saturació del servei d’ocupació estatal (SEPE), i exigeixen a la Mesa de Diàleg Social que habiliti les mesures necessàries perquè almenys la gent pugui accedir a una prestació -que és un dret- com més aviat millor, i que les entitats bancàries puguin avançar les mateixes.

Allò que està clar és que la recuperació de l’economia i de l’ocupació serà lenta (sobretot si ens atenem a les mesures de «desescalada» anunciades ahir per Sànchez), i que aquesta s’haurà de fer sobre uns altres fonaments, ja que el turisme és i serà una del es activitats, aquí i a nivell mundial, és afectades per la pandèmia i els seus efectes. Un paper molt actiu dels poders públics i els recursos que es puguin desplegar i una reconversió del model amb molt de diàleg social són dues de les receptes de sentit comú que ja es comencen a covar.

 

Comentaris
L'atur a les Illes, a xifres de la Gran Recessió