Lobbies turístics i polítics
En els dies passats, coincidint amb la ITB de Berlín, hem pogut veure el líder del PP balear, Biel Company, defensar l’eliminació de l’ecotaxa durant l’estiu, per no perdre competitivitat. No fa massa mesos, el seu mateix partit, tot i oposar-se a l’increment de l’impost aprovat pel govern d’esquerres, defensava que en cas que tornin governar, no el derogarien..
El canvi de posició del PP de Casado i Company no és gratuït: forma part de la campanya del lobby turístic Exceltur, conformat per les grans empreses turístiques, especialment les hoteleres, «avisant» els polítics que no es pot gravar el turisme, perquè es perd competitivitat. És obvi que la recuperació de destinacions competidores com Turquia o Egipte, on afortunadament el terrorisme sembla que ha deixat de ser una amenaça, farà que es ralentitzi l’insostenible ritme en el creixement de l’arribada de turistes a les Illes Balears.
Poca imaginació i visió de negoci tenen els d’Exceltur, que pressumptament cerquen l’ «excel·lència tuística» si al final el que volen és que ens ho juguem tot a baixar preus, a tornar al passat. La reconversió del sector i la diversificació econòmica segueixen essent tan necessària com urgent.
Però tornant a la qüestió, després d’uns anys de crisi de relació, sembla que el PP torna als braços del lobby hoteler, i els intenten representar a les institucions de la millor manera possible, com l’altre lobby, aquest més nou, el del lloguer vacacional. Qui ha estat el seu braç armat al llarg de tota la legislatura ha estat el PI, que fa només uns dies presentava el president d’Habtur, Joan Miralles, com el seu cap de llista a les eleccions generals.
Miralles ha representat potser la «cara amable» d’un sector que tanmateix té forts grups inversors estrangers i especulatius darrere, i que ha defensat per damunt de tot el «dret a la propietat» i allò de què «jo a casa meva faig el que vull», tot i que el que defensaven s’ha convertit en un dels principals factors que impedeixen que bona part de la ciutadania pugui accedir a un habitatge. Que també és un dret, per cert. El mateix lobby que s’ha querellat contra el batle de Palma Antoni Noguera i qüestiona tota la normativa reguladora aprovada al llarg de la legislatura.
Lobbies als que no els agrada que es visibilitzi l’altra cara d’un model basat en el creixement insostenible i en l’explotació de les persones i el territori. Per això no va caure gens bé una notícia de la qual se’n va parlar molt poc durant la ITB de Berlín: la presentació per part del sindicat CCOO d’una proposta en projecte, el segell de qualitat «Hotels justs», que cerca justament que els establiments hotelers destaquin per la seva responsabilitat social amb els treballadors i treballadores de l’hoteleria. Un projecte seriós, acompanyat per la Universitat de Màlaga, que no ha caigut gens bé a un sector avesat a definir en funció dels seus propis interessos lucratius allò que és qualitat i allò que no ho és.