Solucions contra l’abandonament escolar prematur

Cal treballar i educar per a la cohesió i l’èxit social

Solucions contra l’abandonament escolar prematur
abandono2
foto (c) John Thng

Una cosa va amb l’altre: no només tenim la taxa d’abandonament més alta de tot l’estat, sinó també una de les taxes més altes de contractacions juvenils precàries[1]. Per això precisament era necessari i urgent la signatura del document “Compromís per la reducció de l’abandonament escolar prematur” que es va dur a terme en el marc de la mesa de diàleg social el passat 17 de desembre.

 

I no només per les seves propostes, entre les que inclou que els empresaris deixin de contractar sense la titulacions i qualificacions mínimes requerides, sinó també perquè aconsegueix la implicació de tot un Govern, sindicats i patronals.

 

I es que l’abandonament i el fracàs no és només escolar. És sobre tot, i per damunt de tot, social. Tot afecta: la situació socioeconòmica de les famílies i les ajudes existents; les mesures de conciliació que han de permetre ocupar-se i preocupar-se per l’educació dels fills (mesures que s'han de poder negociar als convenis col·lectius); les ofertes laborals en nous sectors productius que cal potenciar juntament amb l'oferta d'FP; les reformes laborals que faciliten els acomiadaments i que precaritzen les relacions laborals, el baix poder adquisitiu dels treballadors i treballadores, la segregació existent entre les dues xarxes escolars, la guetificació, la gran diversitat de la nostra població… i tots, en major o menor mesura, contribueixen a modificar les endèmiques xifres balears de fracàs i d'abandonament i, per tant, el grau de cohesió de la nostra societat.

 

Per això, la poca o nula diversificació del teixit productiu de les illes és el gran repte que hem d'afrontar. I la formació professional és la eina que el pot contribuir a canviar aquesta situació. No només ajustant l'oferta a la demanda, com pareix obvi, sinó també apostant per nous perfils professionals que obrin nous jaciments d'ocupació relacionats amb la tecnologia i les energies renovables, entre d'altres.

 

I per això pens que el Govern hauria de crear una Conselleria a disposició d'aquest objectiu. Una que tingui pressupost propi i les eines necessàries per diversificar i augmentar l'oferta de formació professional. Una que tingui capacitat i eines per facilitar l'accés (el transport públic) i orientar acadèmica i professionalment als nostres alumnes, als nostres fills.

 

Del fracàs sempre s'aprèn... mentre no s’abandoni.

Comentaris
Solucions contra l’abandonament escolar prematur