Treballadores d'escoletes es mobilitzen per condicions dignes de feina

Treballadores d'escoletes es mobilitzen per condicions dignes de feina
Captura de Pantalla 2019-11-19 a les 7.55.41
font: IB3

Ahir dilluns es varen concentrar a Palma treballadores de les escoletes de 0-3 anys, que des del febrer del curs passat es començaren a mobilitzar en contra de la signatura del nou conveni col·lectiu, i que van culminar amb una gran vaga a nivell nacional que va tancar moltes escoletes de Mallorca i Eivissa. Després d’aquestes accions es va aprovar el nou conveni sense la signatura de la FE-CCOO, sindicat majoritari del sector.

 

D’ençà les treballadores s’han mobilitzat de forma periòdica per reivindicar les millores sociolaborals d’aquest sector. El conveni aprovat i que ara s’aplica a aquestes treballadores, contempla uns salaris insuficients que no compleixen el IV Acord Estatal de Negociació Col·lectiva. Aquest acord, entre altres mesures, establia que cap salari es situaria per sota dels 1.000 euros el 2020 cosa que no es compleix. 

 

A més la suma dels 900 € fixats com SMI més el complement específic de 43,54 € que cobraven amb el conveni anterior és superior als 930 € pactats. Això vol dir que les treballadores han hagut de renunciar a una part del salari. Aquestes retribucions mensuals, o que els i les mestres augmentin la seva jornada laboral, és indignant, vergonyós i mostra la seva més absoluta falta de respecte a l'encomiable tasca d'aquests col·lectius. L'educació en l'etapa més primerenca deixa de ser una prioritat per esdevenir un negoci on la principal preocupació és la recerca de rendibilitat econòmica. 

A més l’article 10 de l’actual conveni situa les educadores infantils en el grup 4 de cotització, quan fins aleshores es consideraven del grup 2. Això vol dir que, a curt termini, aquest sector és precari a causa dels baixos salaris i, a llarg termini, a causa de les baixes cotitzacions. CCOO entén que el grup de cotització de les treballadores és el 2 i per això si no es realitza aquesta modificació en el conveni es presentarà conflicte col·lectiu davant l’Audiència Nacional.

En aquest sector, mancat de regulació, hi coexisteixen centres autoritzats per la Conselleria i que, per tant, compleixen uns requisits d’espais, formació de les treballadores, ràtios, etc… però n’hi ha d’altres que tot i no estar autoritzades per la Conselleria poden oferir servei de guarderia sense haver de complir tots aquests requisits. Això és possible perquè la LOMCE, una llei segregadora i injusta, no contempla el 0-3 com una etapa educativa sinó assistencial. De totes i tots depenen les condicions en què volem que els nostres infants creixin, per això cal tenir instal·lacions i espais adequats a l'etapa de creixement en què es troben.

Per acabar, des de CCOO apunten que els preocupa que ara que la primera etapa d’educació infantil s’ha convertit en una prioritat política, no s’abordi el problema de la precarietat laboral de les treballadores d’aquest sector.

Comentaris
Treballadores d'escoletes es mobilitzen per condicions dignes de feina