TUI: megaiots de luxe vs acomiadaments

TUI: megaiots de luxe vs acomiadaments
imatge: Tourinews
imatge: Tourinews

En uns moments en què des de les empreses turístiques es reclamen ajudes directes i fins i tot Gabriel Escarrer pressiona el govern estatal perquè s’acceleri el desemborsament de 11.000 milions d’euros dels fons europeus per al sector, una notícia ha passat desapercebuda als afectats: l’arribada del iot Nord, propietat de Alexei Mordashov, el quart personatge més ric de Rússia, amb una fortuna de més de 20.000 milions de dòlars.

Resulta que l’oligarca rus Mordashov és l’accionista majoritari de la TUI, el touroperador tan vinculat a les Illes Balears i que justament fa unes setmanes va anunciar un expedient de regulació que implicarà l’acomiadament d’un 15% de la seva plantilla a Espanya, és a dir, unes 180 persones, pel moment, moltes d’elles a la nostra comunitat. A més, la passada tardor la TUI ja havia anunciat 8.000 acomiadaments més a nivell global amb l’excusa de poder comptar amb 300 milions d’”estalvi”, uns acomiadaments que continuaran fins al 2022 segons responsables de l'empresa.

El iot Nord, de 142 metres d’eslora, està valorat en uns 500 milions d’euros i el seu manteniment és d’uns 50 milions d’euros anuals, és a dir que només amb el cost de manteniment del vaixell de l’accionista majoritari de la TUI es podria mantenir durant anys els treballadors i treballadores que ara es volen acomiadar aquí.

El grup TUI va rebre quan va començar la pandèmia 5.000 milions d’euros d’ajudes estatals per part del govern alemany, i tot i i que molts dels imports de les reserves cancel·lades el 2020 foren retornades als turistes, el touroperador mantén un deute enorme amb els hotelers espanyols i mallorquins que tant reclamen a les autoritats públiques liquiditat i ajudes directes, però guarden silenci davant la impúdica exhibició de despilfarrament de diners  tant públics com privats que representa l’amarrament del iot de Mordashov davant de Portals.

A què esperen els grans hotelers mallorquins endeutats per mor de TUI a interposar una demanda mercantil als tribunals? Si no ho han fet abans, perquè no ho fan ara, si la seva situació és tan greu, aprofitant la circumstància excepcional que el iot del magnat rus és en aigües mallorquines? Per què no reclamen que es saldi si més no part del deute com a creditors a costa del iot de l’accionista majoritari de la TUI, si existeixen les vies legals per fer-ho?

Els sindicats canaris ja han avisat que els grans hotelers  tenen l’excusa perfecta per justificar l’acomiadament de fins al 20% de les seves plantilles en funció de la baixada del nombre de turistes, i s’ha de dir que la reforma laboral que el govern de Pedro Sánchez no s’ha atrevit a derogar els hi posa bastant fàcil. Quan vengui la recuperació, s’hauran desfet del personal amb més drets i que els genera més costs, per tornar a contractar amb pitjors condicions laborals.

I mentre tot això passa, la camaraderia entre els oligarques del turisme sembla que continua, i els seus diners romanen segurs als paradisos fiscals. S’ha de tenir molt poca vergonya per venir a exhibir sense pudor la teva riquesa davant la costa mallorquina mentre acomiades gent treballadora i molts dels teus deutors criden ‘SOS turisme’.

Comentaris
TUI: megaiots de luxe vs acomiadaments