La primavera fa rebrotar la cultura

El principal objectiu de MÉS per Mallorca a l'hora d'assumir la responsabilitat de dirigir el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca era que la cultura arribi tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra illa independentment del seu lloc de residència o condició.

L'esclat de la Covid-19 va impactar sobre els nostres plans, però no ens ha desviat de les nostres fites. Just ens ha fet prendre algun camí alternatiu.

La pandèmia ens ha obligat a rescatar el sector cultural. Al Consell de Mallorca ens ho hem pres com una prioritat i per això hem posat a l'abast de treballadors, empreses i associacions dedicades a la cultura, el patrimoni i la política lingüística dues línies de subvenció que sumen un milió d'euros.

Paral·lelament, hem estat en contacte constant amb els representants del sector per conèixer les seves necessitats i que coneguin les passes que feim com administració. La cultura de Mallorca sap que el Departament dirigit per MÉS és un aliat per salvar aquest sector estratègic tant pel seu pes econòmic i, sobretot, pel paper dinamitzador de la societat mallorquina.

Malgrat tot això, la situació sanitària a final de l'any passat i començament de l'actual va obligar a un tancament gairebé total de l'activitat cultural amb les conseqüències que són fàcilment imaginables.

Per sort, ara la situació és diferent. Les restriccions que afecten la cultura han disminuït i el temps primaveral convida a fer activitats exteriors, molt més segures tal com ens han dit els experts.

Amb la intenció de convidar els ajuntaments que programin, l'equip del Departament de Cultura del Consell de Mallorca ens vàrem reunir amb els responsables de les àrees de cultura, patrimoni, política lingüística i biblioteques de tots els ajuntaments de Mallorca. D'aquesta manera vàrem traslladar als responsables municipals el missatge que ens reclamaven els representants del sector cultura: programar, programar i programar.

Aquesta convidada va acompanyada d'una sèrie d'iniciatives impulsades des del nostre Departament per col·laborar amb els ajuntaments en aquesta nova onada de programació cultural.

La directora insular de Cultura Maria Pastor va fer referència a les línies de subvenció per activitats culturals com per exemple el CACIM, la directora insular de Patrimoni Kika Coll va fer referència a les ajudes en recerca i manteniment de jaciments arqueològics i el director del Teatre Principal de Palma Josep Ramon Cerdà va oferir les coproduccions que han fet enguany amb condicions avantatjoses per als espais escènics municipals.

És a dir, coincidint amb la setmana de la diada de Sant Jordi, el Consell de Mallorca es va posar a disposició dels ajuntaments i del sector cultural per tal que els mallorquins i les mallorquines puguin gaudir d'una programació cultural diversa, de qualitat i amb totes les garanties sanitàries.

 Sempre amb l'objectiu de fer arribar la cultura a cada racó de Mallorca.

Comentaris