150 anys de La Comuna de París i alguns llibres per recordar-ho

foto: Catalina Martorell
foto: Catalina Martorell

Aquest dijous 11 hi va haver una interessant taula rodona sobre el 150è aniversari de La Comuna de París organitzada per les Fundacions Darder-Mascaró a l’Arxiu del Regne de Mallorca. Els ponents parlaren dels antecedents, dels fets principals,dels protagonistes de la revolta popular o del paper destacat que varen tenir les dones.

A més, també es parlà de les repercussions que va tenir la Comuna a Mallorca i s’esmentaren homes i dones exiliats que passaren per la nostra illa a fer proselitisme  i de la implicació de col·lectius republicans federals i internacionalistes que acolliren aquests communards. Entre els mencionats cal destacar a Émile Digeon que participà activament a la Comuna de Narbona i a la mallorquina Magdalena Bonet que formava part de la xarxa republicana que rebé als exiliats. 

Per altra banda els tres ponents, en Pep Vílchez, na Dolors Marín i en Jordi Maíz, ens anotaren una sèrie de recomanacions bibliogràfiques per aprofundir en tot allò que fa referència a aquesta data històrica per al moviment obrer a nivell internacional. 

Per ventura, la celebració d’aquesta efemèride pot ser un bon moment per fer una lectura sobre aquest episodi on el poble va prendre el poder durant 72 dies. 

Aquestes són algunes propostes que s’esmentaren dijous passat i d’altres que hem incorporat i que s’han fet en motiu de la celebració del 150 aniversari.

1. André Léo. Del socialismo utópico a la Comuna de París de Ana Muiña. Madrid, La Linterna Sorda, 2021. 

2. Arte y revolución en la Comuna de París de Miguel Romero Baeza i José Gutiérrez Álvarez. Madrid, Piedra Pape Libros, 2016. 

3. Historia de la comuna de París de 1871 de Prosper-Olivier Lissagaray. Madrid, Capitan Swing, 2021. (1a edició 1971).

4. La Comuna de París 1871 de Roberto Ceamanos. Madrid, Catarata, 2021

5. La Comuna de París: historia y recuerdos de Louise Michel. Madrid, La Malatesta, 2014. (Pròleg de Dolors Marín).

6. La Comuna de París: selección de trabajos de Marx, Engels i Lenin. Madrid, Akal, 1985. 

7. La Comuna en España de José Álvarez Junco. Madrid, Siglo XXI, 1971.

8. Masacre: vida y muerte en la Comuna de París de 1871 de Joan Merriman. Madrid, Siglo XXI, 2017.

9. París La Comuna. Mapa negro 1871, la Comuna monumentos y destrucciones de Arthur Rimbaud. Aventuras Literarias, 2021.

10. La Virgen roja de Mary M. Talbot, Bryan Talbot. Barcelona, Ediciones La Cúpula, 2016. (Novel·la gràfica).

Comentaris