Coronavirus i incoherències de les dretes

foto: VozPópuli
foto: VozPópuli

Si bé és evident que el govern de Pedro Sánchez ha comès i cometrà errors en la gestió de la pandèmia, allò que és una anomalia -si més no si ho comparam amb països del nostre entorn- és l’actitud de l’oposició, especialment per part del PP i de VOX. L’extrema dreta ja ha quedat en evidència per la seva pràctica poc ètica de crear notícies falses i bulos que, per altra banda, també han estat aprofitats pels de Casado, que volen fer de la crisi la seva campanya electoral. Això sí, encara no han dit ni mu davant l'incompliment del confinament per part de Rajoy.

El posicionament i les accions d’uns i altres quadra bastant amb el que planteja el think-thank per excel·lència de les dretes, comandat per José María Aznar, la FAES. I és que aquesta fundació ja fa dies que amenaça de la deriva «cap a un estat marxista» i insisteix en condemnar que hi ha «ministres comunistes» al govern de l’Estat, un dels fets que impossibilitarien segons el lobby la reedició d’un nous Pactes de la Moncloa, tal i com pretén Sánchez. Una postura defensada també per Felipe González, expresident socialista eternament alineat amb els poders fàctics, i a qui li molesten menys algunes propostes de VOX, que les de Podemos.

Tot i l’estratègia de desgast permanent de l’executiu, allò cert és que les dretes s’oposen tant a les mesures econòmiques d'increment del dèficit (tot i que és impossible gestionar ni la pandèmia ni la crisi posterior sense endeutament) i d’imposts a les grans fortunes o assimilables (mesura avalada pel sindicat de tècnics d’hisenda, GESTHA),i també a les mesures socials. De fet, l’anunci d’una renda per garantir un ingrés mínim per a aquelles famílies que quedaran sense cap recurs ha estat contestat a les xarxes socials per part de conservadors i ultraconservadors de forma despectiva, qualificada de «paguita» que segons ells, molta gent no mereix. A Brusel·les, també han rebutjat, juntament amb Ciudadanos, la proposta de coronabonos que facilitin un rescat econòmic, especialment dels països del sud com Itàlia, Grècia, Portugal o Espanya.

Especialment crítica amb l’anunci d’un ingrés mínim vital ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Díaz Ayuso, que qualifica la proposta de sectària i peronista. La mateixa  líder del PP que no renovarà els contractes al personal sanitari contractat per reforçar la lluita contra el coronavirus, com ha denunciat ja el sindicat CCOO.

Les dretes, incisives en la crítica a la gestió governamental, també han rebutjat la regulació i control dels preus d’articles de primera necessitat perquè els ciutadans i ciutadanes podem fer front a la pandèmia, com ara mascaretes, gel desinfectant o guants, que han multiplicat el seu preu en les darreres setmanes per mor de pràctiques empresarials i comercials especulatives que mereixen ser sancionades. Per a les dretes, això d'intervenir el mercat es veu que només val quan es tracta de protegir els bancs, que per cert es freguen les mans davant les oportunitats d'usura que se'ls presenten, sobretot si les administracions no responen a les necessitats de la gent.

L’agressivitat de PP i VOX amb el govern «social-comunista» (tal i com el defineixen aquests partits) contrasta amb l’absència de crítiques cap a la gestió de la pandèmia per part dels seus homòlegs polítics i ideològics a Hongria (on Orban ha aprofitat per atribuir-se tot el poder), Regne Unit, Estats Units o Brasil, que no han dubtat en prioritzar la defensa de «l’economia» i les elits en detriment de la protecció dels seus conciutadans. De fet, el discurs de la FAES en matèria internacional és que la gestió de Xina és desastrosa i que l’estratègia d’Espanya hauria de ser afavorir una aliança transatlàntica d’Europa (que ni està ni se l'espera en aquesta crisi) i els Estats Units de Trump. Sense comentaris.

 

Comentaris