foto: IB3
foto: IB3

La imatge de prestatgeries buides a les superfícies comercials de la nostra illa aquesta setmana passada, després de dos dies sense arribar vaixells als nostres ports ha posat el model de producció, distribució i venda de producte fresc davant el mirall. 

Ja fa massa anys que, com a societat, hem desconnectat de la pagesia, desgraciadament a dia d’avui som una societat majoritàriament desarrelada i que dóna l’esquena al sector primari. Però la gastronomia, els comerços i mercats mantenien un fil de connexió, ja que al comerç de proximitat i mercats es troben productes autòctons que no podem trobar a les grans superfícies i plataformes comercials.

Els darrers anys aquest fil que quedava s’ha pràcticament romput del tot, això ho ha provocat el model de producció i el model comercial que ha buidat els centres de les ciutats i els barris de comerços tradicionals i de proximitat, alhora que ha buidat de petits productors la pagesia mallorquina. 

És per això que han bastat dos dies amb els ports tancats per tenir imatges de prestatgeries buides a algunes superfícies comercials, posant en evidencia allò que fa anys que diuen les organitzacions agràries i associacions pageses.

És imprescindible afrontar un canvi de model, no podem dependre en un 85% dels aliments que venen de fora, com a consumidors tampoc no podem dependre de les grans superfícies i plataformes. Hem de recuperar el fil que ens uneix pagesos, comerciants i consumidors. 

 

Comentaris