El 7 de febrer d’enguany ha fet 500 anys de la revolta del agermanats o les germanies, una de les poques vegades, per no dir la única, que el poble de Mallorca es va rebelar contra el poder establert. Un poder que en aquell moment el tenia sotmés econòmicament, sobretot a les classes mitges, als menestrals, que eren els que produïen béns de consum per tant generaven riquessa.

Tal i com cantava l’anyorat Guillem d’Efak 

L'any 1450 pitjor fou que el de sa fam;

els rics mengen pa de xeixa diuen ses dones plorant;

i els rics mengen pa de xeixa i per noltros sols no hi ha mestall.

La situació era molt greu, l’espoli a la Mallorca productiva era sagnant, per això de tots els pobles de Mallorca sortiren agermanats cap a Ciutat, per un temps el poble va prendre el poder.

La situació d’espoli que va conduir a una greu crisis econòmica, la manca d’autogovern, el menyspreu als petits empresaris (en aquell temps menestrals) i treballadors, l’abús de les classes altes i la monarquia. Aquestes actuacions varen provocar l’esclafit de les germanies, aquelles situacions a dia d’avui és repeteixen.

És imprescindible que facem tots plegats un pensament, és necessari que, de forma democratica i cívica, ens rebel·lem contra l’abús que fa l’estat, en totes les seves formes, del poder que té. No pot ser que amb la situació de crisis sanitària i econòmica que patim al nostre país, l’estat ens segueixi tractant com una colònia.

Ara més que mai necessitam cohesionar la societat, si volem sortir endavant després de dècades d’espoliació i una crisis brutal com la que patim, només hi ha una manera de sortir-ne, cohesió social, plantar-mos al govern de l’estat, deixar d’actuar com una colònia i fer-ho com un país.       

Tal i com feren les germanies ens hem d’organitzar per fer sentir la nostra veu a l’estat, hem de reclamar una fiscalitat justa per els nostres sectors productius, que es compleixi el règim econòmic especial, promoció i dignificació de la llengua i cultura catalana i sobretot més autogovern per tant més recursos. 

Agafem la bandera, l’esperit i els lemes de les germanies, no hi ha d’haver pau política fins que no siguem respectats, nosaltres i el territori, fins que no ens tornin el que ens roben “ pau, justícia i germania”, “Pac qui deu, mori el mal govern i visca la terra”.

 

 

     

Comentaris