Contra les macrogranges, pagesia

foto: Miquel Adrover (Agropopular)
foto: Miquel Adrover (Agropopular)

La pagesia, agricultura i ramaderia, és l’activitat econòmica que consisteix en la producció d’aliments per la comunitat. Aquesta seria la definició bàsica de la principal activitat de les explotacions agràries.

Aquesta activitat sempre s’ha dut a terme preservant el territori i els recursos naturals, ja que sense aquests elements és impossible mantenir en el temps la fertilitat de la terra.

Els darrers temps hem vist com grups inversors, que res a veure tenen amb la pagesia, cerquen espais a l’estat espanyol per instal·lar “macrogranjes”, aquesta activitat és industrial, son fabriques de carn a baix preu, amb tot el que això suposa, depredació de recursos naturals, nul compromís amb el territori, no generen ni llocs de feina ni riquesa al territori. Res a veure amb les pageses i pagesos que dia a dia treballen per mantenir l’activitat a pesar de totes les dificultats.

La pagesia si que fixa població a les zones rurals, si que genera riquesa al territori, si que crea llocs de feina de qualitat i si que és respectuosa amb el medi per això la preservació de l’activitat agrària i ramadera és imprescindible per qualsevol territori del món.

En el cas del nostre país hem de pensar que les explotacions agràries i ramaderes de les Illes Balears estan sotmesos a unes de les normes reguladores ambientals, de seguretat alimentària, sanitat, traçabilitat i benestar animal més rígides del món. A més a més i segons dades de les Organitzacions Professionals Agràries, el professionals de la pagesia tenen una renta que està un 30% per davall de la resta de sectors econòmics, qüestió que els darrers temps se veu aguditzada per augment desmesurat dels costos de producció que no és compensat per els preus que cobren per el que produeixen. 

Al nostre país les explotacions agràries i ramaderes son petites, com a molt mitjanes, si les comparem amb altres llocs de l’estat o la Unió Europea, és per això que en el nostre cas la pagesia és absolutament respectuosa amb tota la normativa i sobretot amb el medi.

El que necessiten pageses i pagesos de les Illes Balears és suport tant de l’administració com de la societat. Sense pagesia no hi ha aliments locals, ni custòdia del territori, ni biodiversitat, ni una activitat econòmica imprescindible.

Comentaris