El millor acte de memòria és fer la República

El 14 d'abril se celebra la proclamació de la segona república a l'estat espanyol, són molts el pobles, col·lectius i entitats que durant tot el mes celebren actes de reivindicació de la tasca dels diferents governs republicans i de memòria de les persones represaliades i assassinades pel feixisme ja sigui durant la guerra com al llarg de la dictadura franquista.

Com deia Montserrat Roig la memòria és un acte d'amor, és imprescindible honorar als nostres morts i mantenir viva la memòria de la repressió feixista per tal que no es repeteixi. Veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició són els eixos en els quals els darrers anys s'ha treballat des de les institucions i col·lectius, aquest treball, al nostre país, ens ha duit a aprovar dues lleis molt importants, la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, coneguda com la llei de fosses, que permet obrir fosses per tancar ferides, han estat moltes les famílies que han pogut enterrar els seus d'una forma digna gràcies a aquesta llei. La Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, coneguda com a llei de memòria, que el Govern PP/VOX ha aprofitat, també el mes d'abril, per anunciar que derogarà, es veu que la dreta i l'extrema dreta tenen por que recordem i reivindiquem la república.

Davant l'evidència que la monarquia com a forma d'organització de l'estat és pròpia del passat i la que patim aquí, la borbònica, és corrupte i decadent, avui dia ja no s'aguanta de per enlloc el mite de què era garantia d'estabilitat que varen fer creure durant la transició és hora de començar a parlar de la república com a forma de govern del present i el futur.

La república i el republicanisme representa uns valors que són de plena actualitat, valors que volem per tenir una societat millor. Llibertat, igualtat, fraternitat, defensa de la cosa pública, equitat, defensa del patrimoni natural, cultural, lingüístic i territorial o la millora de drets laborals són a grans trets l'ideari republicà.

Facem un acte de memòria valent i autèntic, reivindiquem la república com a forma d'organització de l'estat pel segle XXI, sense perdre de vista el passat, facem possible la república en el present i el futur.

Comentaris