A Porreres s'ha fet justícia

Climent Serra i Servera
Climent Serra i Servera

JOAN MAS TUGORES "COLLET". Pagès i diputat de MÉS per Mallorca.

Dilluns dia 11 d’abril de 2022 van ser inaugurades les obres i el canvi de nom de l’escola pública de Porreres. Fins aquell dia era “CEIP escola nova” i ara “CEIP Climent Serra i Servera”. Tant amb les obres com amb el canvi de nom s’ha fet justícia a un poble allà on la repressió feixista va ser acarnissada. 

Durant el govern del Front Popular l’estat es va marcar l’educació com un dels eixos bàsics per fer arribar l’educació a tota la ciutadania; el primer havia de ser construir escoles públiques per tot allà on no n’hi havia, i en el cas de Porreres, l’ajuntament, presidit per Climent Grau i Juan, va trobar un solar adequat, el va comprar i es va posar en marxa el procés de construcció. El mestre d’obres que va iniciar la construcció va ser Climent Serra i Severa. Malauradament  només va poder fer els fonaments de l’edifici ja que  dia 15 d’agost de 1936 va ser detingut i torturat. Només un dia després de ser arrestat, a primera hora del demati, se l'emportaren amb tretze porrerencs més a Son Coletes. Allà van morir tots assassinats. Per ser clars: l’únic delicte d’en Climent Serra i Servera era ser el mestre d’obres de l’escola pública del poble.

L’obra va restar inacabada fins a l’any 1976 que varen ser inaugurades les escoles públiques de Porreres amb el nom “d’Escola nova” sense cap record per aquella gent que havia donat la vida per tal que l’educació pública arribés a tota la ciutadana de Porreres.

Precisament, Porreres va ser un dels pobles allà on els feixistes es van acarnissar amb més virulència de tota l’illa. A més, el cementeri va ser un dels llocs d’execució i fossa comuna. Per això, era molt important recuperar i honorar la memòria d’aquell moment i d’aquelles persones.   Han hagut de passar 46 anys, però ha arribat el moment, aprofitant la reforma de l’escola, el claustre de docents va fer la proposta del canvi de nom, l’ajuntament en ple esva afegir i la Conselleria d’Educació, com no podia ser d’altre manera, va acceptar.  A la fi, després de 8 dècades es fa justícia, es reconeix la figura del que va ser el mestre d’obres i amb ell de totes les persones que assassinades o represaliades. De l’edifici en Climent Serra i Servera  només va poder fer els fonaments, uns fonaments tant forts i arrelats com ho és l’estima per el país d’aquelles persones que hi varen deixar la vida.

Llarga vida al CEIP Climent Serra i Servera. 

Comentaris