En el nom de Rafel

03 IG Rafel
03 IG Rafel

Pere Berga i Fuster ha debutat aquest hivern com a novel·lista amb l’obra En el nom de Rafel. No és un inici públic a la literatura d’un jove valor. Té els quaranta anys fets i de la mà de HakaBooks s’ha tirat a la piscina per la necessitat vital de contar històries. La trajectòria de Berga és de tirar-se a les piscines. Actualment és terapeuta gestalt i coach ontològic. Es dedica professionalment a ajudar la gent a resituar-se dins aquest món de canvis. Abans, aquest manacorí d’empenta, havia treballat dins el món del turisme una quinzena d’anys, fos a Londres, a les Canàries, o a Mallorca gestionant rutes per mitja Europa. Com a apunts curiosos podem dir d’ell que és un dels mallorquins que més vegades ha telefonat a La Nit dels Ignorants, el veterà programa nocturn de preguntes i respostes a Catalunya Ràdio; o que és un gran «santantonier», protagonista actiu de les festes d’hivern de Manacor.

 

La història

Amb destresa en el verb i consistència en l’estructura l’autor proposa dues històries distants en el temps però entrunyellades en l’essència. Som convidats a passejar per la Mallorca reprimida pel feixisme durant la Guerra Civil i per l’illa contemporània alhora. Dos amics del Llevant mallorquí viuen una relació epistolar del segle XXI condicionats per la distància que, temporalment, els separa. Descobreixen que uns fets tràgics de fa més de vuitanta anys els uneixen familiarment. Descobreixen que uns fets de fa tant de temps els marquen encara i necessiten ser superats. Berga és capaç de vincular amb habilitat i senzillesa la necessitat de conèixer-nos com a poble amb el treball terapèutic per endevinar-nos també com a persones. Sense donar lliçons de res, En el nom de Rafel és un bàlsam sanador d’idees que ens ajuden a entendre que per comprendre qui som i com vivim hem de saber d’on venim. La història, desenvolupada entre Petra, Manacor i Artà està basada en fets reals de la seva mateixa família.

 

El coaching

A partir del declivi de la religió catòlica que tenia, a la nostra part de món, resposta per tot allò que fa referència als mals de l’ànima i l’esperit, ha quedat un buit que s’ha hagut d’omplir a correcuita.

A correcuita han sorgit com a bolets remeis als afers supraterrenals que no tenen estatus de religió però que malden per suplir-la. Quiromància, constel·lacions, gestalt, homeopatia, xacres, aromateràpia, espiritisme i moltes altres «collonades» per les quals la Inquisició hauria fet cremar els seus adeptes campen ben a lloure per la Mallorca d’avui com a succedani de totes les respostes que, altre temps, donava la Santa Mare Església. Hi ha qui creu que el coaching forma part d’aquest estol de coses de xarlatans i no seré jo, apòstata per omissió de l’única i vertadera, qui ho negui. Però aquestes disciplines són part imprescindible de la novel·la i formen part del nus de la història. A més, formen part de la vida de l’autor i sé cert que ho fa de manera honesta i amb l’ànim d’ajudar el màxim de conciutadans.

 

Els xuetes

En el nom de Rafel és una novel·la escrita per un xueta que conta una història de xuetes on tots els protagonistes ho són. No és, ni té pretensió de ser, un tractat sobre la història dels descendents de jueus conversos estigmatitzats per ser-ho. Però si que traspua part de dolor per aquest greuge històric que visqueren durant centenars d’anys una minoria significativa de la societat mallorquina i que avui resta invisibilitzat per la voràgine globalitzadora. Berga hagués pogut ser molt bon client de la Inquisició. Motius en sobren: ser un xueta sense complexos, sanar ànimes sense passar pel Vaticà o fins i tot la irreverència amb què s’ha mogut per escriure sobre tot plegat en aquesta primera novel·la.

Comentaris