25 de juliol: panorama polític gallec

2f13e960-098d-4acd-899c-1846690ee2b2

El 25 de juliol es celebra a Galícia, un any més, el dia de la pàtria gallega. Per aquest motiu representàrem a MÉS per Mallorca als actes organitzats pel BNGa, una ocasió per fer una ullada al mapa polític gallec d’aquests moments.

El Partit Popular continua tenint majoria absoluta al Parlament i controla el Govern, baix la batuta del Sr. Feijoo que ha aconseguit desmarcar-se de la deriva ultraconservadora de Casado i mantenir un perfil regionalista i bastant transversal. A les passades eleccions municipals i europees, pateix una baixada però no tan significativa com els seus homòlegs estatals. 

Lamentablement l’esquerra continua patint una forta divisió i no s’albiracap estratègia unitària per desallotjar el PP de les institucions autonòmiques. El PSOE, com a la resta de l’Estat i amb bons resultats a les eleccions generals, a les municipals recupera alcaldies i poder municipal, sobretot a les capitals. Després de les crisis patides sembla haver recuperat un paper significatiu en el mapa polític de les esquerres.

El Bloc Nacionalista Gallec si bé és cert que no aconsegueix per pots vots recuperar el diputat al Parlament espanyol, a les eleccions municipals es recupera en relació a les anteriors, manté la batlia de Pontevedra i en total aconsegueix 27 batlies, 425 regidories i governar o co-governar a 46 Ajuntaments.

Sense cap dubte el BNGa exterioritza símptomes clars d’haver-se recuperat de les darreres crisis patides. La seva presencia a quasi tot el territori gallec n’és un bon exemple i no manco la massiva assistència a la manifestació anual que convoca el 25 de juliol a Santiago que enguany no sols va omplir completament la plaça Quintana sinó que no hi van cabre totes les persones assistents. L’entusiasme i identificació dels assistents a l’acte amb el partit i la seva direcció, n’eren un bon exemple així com el paper de lideratge indiscutible que juga la portaveu nacional Ana Pontón.

Cal tenir una forta organització per fer la festa anual “Festigal”, de dos dies que celebren a Santiago i que requereix de la presència activa de més de 350 voluntàries.

Sense cap dubte el BNGa traspüa bona salut i capacitat organitzativa, requisits sense els quals no es pot afrontar la lluita amb bones condicions. Lamentablement això no basta, isense una estratègia i una política d’aliances no es podrà desallotjar el PP del poder. Fa la impressió que el BNGa té molts de punts per créixer i consolidar-se, una altra cosa seria pretendre derrotar la dreta en solitari.

Dins el tercer espai a l’esquerra la situació és molt pitjor i la divisió existent s’ha agreujat. La candidatura que se va presentar a les darreres eleccions autonòmiques encapçalada per Luis Villares i que va obtener 14 diputats, amb el nom d’ En Mareas s’ha diluït en quatre grups diferents.

El grup parlamentari s’ha dividit en dos, deu diputats mantenen el grup i quatre han passat al grup mixt encapçalats pel portaveu Luis Villares. A les passades eleccions generals es presentaren una candidatura formada per En Mareas que no va treure representació. Una altra candidatura formada per Podemos Ezquerda Unidaque va aconseguir dos diputats. I apart, Anovaencapçalada per Antón Sánchez i Lidia Otero que decidiren no presentar-se a les eleccions.

Bastava donar una ullada a la prensa gallega del divendres 26 on es donava compte dels actes amb motiu del Dia de la Patria Galega per fer-se una idea de l’atomització que volem explicar en aquest article.

Per una part hi havia cròniques completes sobre els actes organitzats pel PSOE i el BNGa, especialment aquest darrer, que demostraven consistència i presència, per l’altra part hi havia petites notes que parlaven de l’acte d’Anova, aquest cop sense el protagonisme de l’històric dirigent Beiras, o la d’En Mareas presidida per Luis Villares, per Esquerda Unida i la de Podemos per separat. A totes aquestes amb una presencia inferior al centenar de persones.

Per una altra part, agreuja la situació la derrota a les eleccions municipals de les alcaldies de les candidatures populars A Mareas, pràcticament totes recuperades pel PSOE.

Tot això a un país que continua perdent població, any rera any. Que la joventut més preparada ha d’emigrar i que la situació social, econòmica i mediambiental continua essent molt dolenta.

Comentaris