A Mallorca no tenim rei

foto de la campanya A Mallorca #NoTenimRei
foto de la campanya A Mallorca #NoTenimRei

Fa un parell de dies que va sortir la notícia dels comptes a Suïssa del Rei emèrit Joan Carles, dels que el seu fill, el Rei Felip, n'és beneficiari. Aquesta notícia, descoberta enmig de la crisi del coronavirus, va contribuir a agreujar el sentiment de rebuig d'una part de la població contra la institució de la monarquia, cosa que es va veure en una multitudinària casserolada als balcons de les viles i ciutats de Mallorca.

I és que ara més que mai tenim milers de motius per a dir que no a la monarquia. Una monarquia imposada pel dictador, continuadora del seu règim, i a més hereva directa de Felip V, el rei que a 1715 va suprimir les nostres lleis i ens va assimilar a Castella. En definitiva, una monarquia que es nega a reconèixer-nos com a poble i subjecte amb dret a decidir el nostre futur.

A més, és una institució representant d'uns valors retrògrads i tendències masclistes que limita el dret a les dones a ser cap de l'Estat, les discrimina a un segon terme i només els reconeix el dret a accedir-hi quan no els resta altra opció. Això va ser consagrat a una constitució que no va permetre posar en dubte la figura del Rei d'Espanya, i que només un 80% dels ciutadans no han refrendat.

Com deia Joan Fuster, tota política que no facem nosaltres serà feta contra nosaltres, i és ben possible que certs sectors de la política espanyola, fins ara monàrquics, estiguen disposats a sacrificar la figura del Rei per tal de mantenir el poder. No oblidem que polítics com José María Aznar sempre han tengut una vena republicana per tal de mantenir les seues quotes de poder. Seria la vella tàctica gatopardista, que tot canviï perquè no canviï res.

Però ara és el moment. Ara és l'hora de posar en marxa un moviment popular contrari a la monarquia i favorable a la construcció de la República Mallorquina al servei del poble de Mallorca. Perquè la imatge de la Monarquia està en hores més baixes que mai; però també perquè el canvi no vendrà de Madrid. La República s'haurà de construir aquí. Amb aliances amb els altres pobles de l'Estat, especialment la resta dels Països Catalans, però des de Mallorca com a subjecte sobirà.

Per això els joves de Mallorca Lliure ho tenim clar. No tenim rei perquè el nostre projecte és la República Mallorquina del, pel i per al poble i les classes populars, on tots els poders públics siguen elegits democràticament i no es depenga de lleis de successió masclistes i antidemocràtiques. Ara i sempre, a Mallorca #NoTenimRei.

Comentaris