El sector turístic, una arma de destrucció massiva

papa_en_brasil_5556_2fe4d
foto: Copacabana (Telesur)

Que jo recordi, d'ençà que ha començat la temporada no he llegit ni una notícia bona relacionada amb l'activitat turística. Bé, pot ser alguna, però es poden comptar amb els dits d'una mà. Una de les darreres apareixia fa pocs dies i recau només a les a Illes. Tot just aquest dilluns dia 5 d'Agost, l'ABC España publicava aquest titular: "Detenido un turista alemán por intentar ahogar en el mar a un policía en Palma".

Si la sinopsi us ha sorprès, però, encara us desconcertarà més el succés: el turista germànic de 19 anys va ser descobert per la policia intentant robar a altres banyistes. Sí, ho heu llegit com toca, 'germànic'. No era cap d'aquests venedors ambulants, asiàtics que ofereixen massatges o sud-americans que intenten vendre fruita i a qui molts residents tenen tant d'odi. Era un turista i era alemany. D'Alemanya, sí. D'aquí on són tan 'educats' i admiram tant. I la detenció no és perquè el trobassin robant, sinó perquè la temptativa de robatori va anar una mica lluny i va acabar en intent d'homicidi. El jove va propinar un cop de puny a un dels agents i el va intentar ofegar a la platja. Mirau, eh... Si això no és propi dels turistes d'aquesta procedència, sinó dels immigrants il·legals que se cerquen la vida com poden i sense fer cap mal... Com veieu, ja no fa falta parlar de Magaluf, del 'balconing' ni del turisme de borratxera que no en fa de bona. Els despropòsits van molt més enllà i han arribat a ser surrealistes.

Ja no en parlem, tampoc, del problema dels creuers a les Illes, que sabem que és un desgavell. Anem un poquet més enfora, perquè l'ambició humana de voler ampliar aquest sector no només ha afectat al medi ambient. Anem fins a Bèlgica, on per a les autoritats és més important el benefici econòmic que el patrimoni.

En efecte, a la ciutat belga de Tournai han començat a esfondrar un pont medieval de 700 anys d'història per tal de permetre el pas de creuers i de vaixells pesats. El Pont dels Forats de Tournai, que data del segle XIII i era un dels més antics d'Europa, que segons historiadors havia sobreviscut als atacs dels anglesos l'any 1340 i a la II Guerra Mundial; no ha aconseguit vèncer l'ambició humana.

I és que, fins ara, pel riu Scheldt només podien transitar vaixells de fins a 1.500 tones. L'Ajuntament de la ciutat, però, a finals de gener ja va prendre la decisió que les autoritats locals feia tres anys que estaven planejant. La determinació que importava més l'economia que un monument emblemàtic. Així, quan acabin les obres, vaixells de fins a 2.000 tones (creuers i mercaderia pesada) podran arribar fins al cor de Tournai destruint tot allò que trobin al seu pas.

Perquè així és com actuen: es carreguen la fauna marina, deixen residus tòxics a l'aigua i els seus combustibles contaminen 100 vegades més que el dièsel dels cotxes. De fet, els 15 vaixells més grans del món contaminen el mateix que tots els cotxes del món. I si no, que ho preguntin als barcelonins, que viuen a la ciutat més castigada per la contaminació de creuers, seguida per Palma. La capital catalana lidera el rànquing de ports del Mediterrani pel que fa al trànsit de passatgers; i en l'àmbit mundial és la segona ciutat, només per darrere de Florida, als Estats Units.

Tornant a la desgràcia de Tournai, el projecte (que costarà més de 4 milions d'euros) ha travessat fronteres i ha consternat a gran part d'Europa; però encara més ha deixat perplexes als veïns i residents que observaven com retiraven les pedres d'un pont centenari.

No obstant això, no fa falta viatjar tan enfora ni enfocar-ho a una escala tan ampla per demostrar que el sector turístic és un descontrol total en totes les seves dimensions. En efecte, ja a principis d'estiu, just a dia 26 de juny; va aparèixer una notícia que vaig considerar que havia d'estar apuntada al llistat de cataclismes que comporta aquest negoci: "Sancionan a 7 conductores de galeras en Palma por incumplir los horarios por altas temperaturas". Una vegada més, preval obtenir una mica més de benefici que els valors i evitar el sofriment animal.

I és que, no només els haurien de sancionar, sinó que els haurien de retirar la llicència. I fa estona que aquesta activitat hauria d'estar prohibida. Atraccions turístiques per a 'ricutxos' insensibles. La comoditat i la forma d'oci dels occidentals no tenen fronteres. Perquè això ho fan els europeus que venen aquí i ho feim molts de nosaltres quan anam de viatge a països exòtics o de safari. Sembla que un cop allà, ens oblidem de les nostres conviccions.

Una altra de recent, que alguns encara posen en dubte i d'altres ja fa estona que en som conscients, és la següent: "El govern espanyol va invertir el 74,1% del que havia promès a les Balears i el 113,9% a Madrid". Molt just i equitatiu tot. Suposadament, el turisme ens ha de portar a la riquesa, no? Doncs aquí només s'enriqueixen uns a costa dels altres.

Amb tot, però, encara n'hi haurà que consideraran que tot això és turismofòbia. Encara maleiran que ens alegrem del fet sols per quant servirà el canvi climàtic. I és que (ara ve l'única 'bona' notícia), segons un article de 'The Guardian' els britànics deixaran de viatjar a les Illes perquè "fa tanta calor que no es pot ni anar a la platja fins entrat l'horabaixa".

En resum, no sé què més fa falta per tal d’entendre que el turisme és una arma de destrucció massiva.

Comentaris