Un tresor en mans d'uns inconscients

Captura de Pantalla 2019-07-28 a les 9.15.49
A VOX no li agrada la posidònia

“Posidonia, el tesoro natural de las Pitïusas”, “Posidonia, patrimonio de la humanidad”. Així és com la presenten els portals turístics d’Internet. Mentre que alguns la considerem una joia única per ser una alga endèmica del Mediterrani que no es troba en cap altre mar del món, altres la destrossen i la consideren una xacra pel turisme. I és que, tot i que les extenses praderes amb més de 100.000 anys de vida de Posidonia oceánica de les Balears siguin declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, la poca consciència de molts està acabant amb un bé tan valuós. 

Tirant de titulars, són molts els que demostren que, a les Illes, som una mica masoquistes: "2.500 embarcaciones desplazadas por fondear sobre posidonia", "Calvià hará talleres para concienciar sobre la posidonia", "Un vídeo constata el destrozo que causan los barcos sobre la posidonia en Sóller", "Medio Ambiente denuncia a siete yates por fondear sobre posidonia en Portals Vells"...

En efecte, que Jorge Campos, líder de Vox Baleares, s'embranqui a Twitter per la posidònia i critiqui en un vídeo la inacció del Govern davant "el fangar d'algues" en què s'ha convertit sa Ràpita és el menys rellevant. No és rar que els ultraconservadors facin numerets d'aquesta mena, i tampoc que els 'preocupi' que la "posidònia en descomposició" afecti el sector turístic (quan és el principal causant d'aquesta demora). Allò que més atemoreix és que molts ciutadans corrents, que no formen part de la secta de la ultradreta a qui el medi ambient no importa gens, senti indiferència davant un problema tan gros.

I és que allò que és motiu d'angúnia és que el GOB hagi d'emprendre campanyes informatives a s'Arenal de Portocolom, a Santa Ponça, a Artà, a la Colònia de Sant Jordi... perquè si no, no en fem cas. Inquieta que l'ajuntament de Calvià hagi d'organitzar 26 activitats fins setembre per a conscienciar a la població local i als visitants sobre aquesta espècie natural. Alarma que, des del 15 de maig fins al 20 de juliol, el Servei de vigilància de la posidònia hagi rebut 107 denúncies i hagi comprovat el fondeig de quasi 24 mil embarcacions sobre praderes.

No obstant això, tant de bo la 'inacció' que denuncia Jorge Campos del Govern balear davant l'acumulació d'algues a les costes no sigui vera i hagi implantat mesures per a protegir la posidònia.Eldiario.es ho anunciava així: "Baleares protege la posidonia: destruir el 'pulmón del Mediterráneo' tendrá multas de hasta 2 millones de euros".

De fet, es coneix amb aquest nom perquè és una de les principals fonts de creació d'oxigen. A partir d'ara estarà prohibit fer pesca d'arrossegament sobre posidònia, així com el fondeig d'embarcacions. I és que, el tresor que tenim s'ha de preservar i no pot estar en mans d'uns inconscients. Perquè aquesta sí que és la nostra vertadera fortuna i no el turisme.

En efecte, el nostre arxipèlag és la zona de l'Estat amb més extensió d'aquesta joia mediambiental, amb fins a 650 quilòmetres quadrats de praderes. La posidònia ha viscut durant 100.000 anys en el Mediterrani, i una hectàrea seva crea cinc vegades més d'oxigen que una de selva amazònica.

Quantes demostracions més s'han de donar per a veure que el turisme massiu, a les Illes i als illencs, no ens fan cap bé? Quantes proves fan falta per tal que una majoria se n'adoni que aquesta activitat no ens enriqueix sinó que ens immergeix dins la precarietat? Ens empobreix a les persones i destrueix el més preat que tenim: la nostra terra.

Ja no se'n parla de les 'quelis', les treballadores de la neteja dels hotels en situació laboral precària (que encara s'hi troben). Ja tampoc formen part de l'agenda les notícies sobre la problemàtica del lloguer vacacional, que segueix afectant els residents.

Enguany, les notícies són que Aena vol ampliar l'aeroport Son Sant Joan (que ja és el tercer més gran d'Espanya i desproporcionat per les característiques de l'illa) per augmentar el seu negoci. Per tal que arribin, encara, més estrangers. Que els hotels de les Balears varen acollir un de cada tres turistes que visitaren Espanya aquest mes de juny. Segons l'ARA Balears, hem liderat l'ocupació hotelera amb un 81,8%, però 'l'aeroport que tenim encara no és suficient'.

Els mitjans consideren 'notícia' que unes 100 persones es manifestassin dimarts a l'Estació Marítima de Palma en defensa del turisme de creuers i no dóna transcendència de la problemàtica del turisme de borratxera que arriba a Magaluf. I és que, d'aquest titular que sortí a El Confidencial no se n'ha parlat gaire: "24 horas recogiendo borrachos en Magaluf: "Saturan Urgencias y bloquean ambulancias".

Estic segura que si a la darrera els protagonistes fossin marroquins i no alemanys o anglesos, les queixes haurien estat aclaparadores. Estic convençuda que hi ha més recollides de firmes i manifestacions en contra dels creueristes que a favor, i els mitjans mostren les minoritàries. I és indubtable que tots aquells que es queixen que 'la posidònia en descomposició perjudica el turisme', no són conscients que l'ordre de la frase és a la inversa i la importància dels factors també. En fi, ens cal deixar de mirar cap a l'altre costat en segons què i obrir els ulls aviat si no volem perdre un tresor únic al món.

 

Comentaris