Esporles: balanç de dos anys de legislatura

Fa dos anys, l’equip del PAS-MÉS per Esporles ens presentàvem a les eleccions municipals amb un programa electoral centrat amb 3 eixos fonamentals: ciutadania i convivència, un poble sostenible i l’ajuntament de tothom.

I precisament aquests tres eixos han sigut el fil conductor per afrontar una de les situacions més insòlites que mai esperàvem viure arrel de la irrupció de la COVID-19, que ens ha posat a prova com a institució i com a poble. I és que si una cosa no ha pogut tombar la pandèmia han sigut els pilars fonamentals en els que es sustenta el nostre municipi, així com els objectius marcats a principi de legislatura.

La resposta principal ha estat l’atenció a totes les persones, però especialment les més vulnerables. Durant aquests dos anys, hem reforçat els serveis socials comunitaris bàsics, amb major dotació de recursos humans i econòmics, així com en establir un sistema de resposta ràpid i eficaç davant les necessitats estructurals i sobrevingudes, amb una mirada especial posada sobre la gent major i els infants. 

Dins l’àmbit educatiu s’ha treballat conjuntament amb els centres educatius per atendre en tot moment les necessitats educatives des de l’escoleta a l’institut, passant per l’escola de música i les entitats educatives com l’esplai, amb qui vam organitzar el primer recurs de conciliació familiar post confinament a les Illes Balears.

La resposta a la crisi ha sigut una resposta coordinada al municipi, en la que han intervingut de forma exemplar tots els treballadors municipals i els serveis essencials, i les entitats del poble (culturals, socials i esportives), que s’han esforçat per no perdre l’essència social i participativa del municipi i han col·laborat en tot el que ha estat al seu abast. Dins el compliment de les mesures sanitàries, hem posat tot el nostre esforç en que la vida cultural i associativa continués el seu camí.

I en cap cas aquesta situació ha sigut un fre a l’hora de desenvolupar les polítiques de sostenibilitat que tant ens defineixen. Hem seguit treballant dia a dia en la gestió, entre d’altres, dels residus, l’aigua i la mobilitat, on estam desenvolupant un pla per millorar la convivència en la circulació de la nostra vila. Aquesta sostenibilitat passa també per l’economia local, on hem desenvolupat diverses campanyes i iniciatives per promoure el comerç i les empreses locals.

En un poble on els fòrums ciutadans, les audiències públiques i les reunions amb els veïnats formen part de la nostra essència de govern, la necessitat de disminuir els contactes socials ha esdevingut un repte clau que ens ha obligat a promoure solucions telemàtiques i presencials amb limitacions. Tot i això, esperam poder recuperar plenament la capacitat de reunió per afrontar els reptes i necessitats de ciutadans com ens agrada: de forma conjunta i cara a cara.

Són massa vivències i massa situacions les viscudes aquests dos anys com per fer un balanç breu que no deixi moltíssima informació fora, però si alguna cosa pot resumir aquests dos anys de legislatura, és la resiliència d’un municipi amb estructures públiques i socials prou fortes per resistir i fer front a una de les situacions més complicades de les nostres vides.

Comentaris