20S: vaga per la Terra

Captura de Pantalla 2019-06-12 a les 8.28.43
Captura de Pantalla 2019-06-12 a les 8.28.43

    La història és ben coneguda: el passat mes d’agost, la jove sueca Greta Thunberg, de només 15 anys, va decidir que els divendres, en lloc d’anar a escola, es plantava a les escales del Parlament per protestar contra la inacció del govern del seu país davant el col·lapse ambiental. El seu gest li va donar celebritat i la va conduir a diverses cimeres internacionals, on va expressar davant els líders mundials el seu missatge contundent: “Ens estau robant el futur”. Si Greta Thunberg ha esdevingut un emblema, és perquè el seu gest del mes d’agost i els seus primers discursos han estat el punt inicial d’un any que ha portat moltes imatges de mobilitzacions i una bona dosi d’esperança. El moviment Fridays for Future s’ha escampat arreu del planeta i, en les dues dates en què s’ha proposat una gran mobilització mundial, ha assolit xifres molt encoratjadores. En la jornada del 24 de maig, es varen mobilitzar joves d’unes 1.600 localitats de 130 països, des de Nova Zelanda al Canadà passant per Uganda o per Filipines. Només a Alemanya, més de 320.000 persones varen sortir al carrer, i la xifra global va ultrapassar el milió de persones. Al mateix temps, les actuacions de moviments nous com Extinction or Rebellion, que va ocupar punts estratègics de Londres durant una setmana, va posar de manifest que hi ha una exigència ciutadana que els governs diguin la veritat sobre la crisi climàtica i ambiental i actuïn en conseqüència.

    El mateix dia 24, un grup de joves activistes del moviment Fridays for Future, encapçalats per Thunberg, feien una crida a una setmana de mobilitzacions que ha de començar el proper dia 20 de setembre amb un dia de vaga. No és la primera proposta d’aquesta mena que es llança, però el lligam directe amb el moviment ecologista juvenil global dóna solidesa i credibilitat a la convocatòria. Per si això no fos prou, ràpidament apareixia un escrit amb una llista de luxe de personalitats que hi donaven suport: entre d’altres, Margaret Atwood, Noam Chomsky, Christiana Figueres, Naomi Klein, Bill McKibben, George Monbiot o Vandana Shiva. La vaga per la Terra va de debò: dia 20 de setembre ens espera una vaga internacional pel futur del planeta.

    D’aquí al dia assenyalat, la convocatòria, esperem, es difondrà i anirà guanyant perfil. No és una data especialment bona per a un país, com el nostre, en què el curs escolar comença poc abans del 15 de setembre. Però cal que Mallorca hi sigui (i Menorca, i Eivissa i Formentera). I cal ser-hi amb la fita d’una incidència el més significativa possible. En el sector educatiu, per exemple, caldria marcar-se l’objectiu que la vaga es fes notar. És l’inici d’un camí que volem que sigui llarg. Ha de ser una vaga per la Terra, és a dir, pel planeta, i per la terra: per aquest bocí de planeta en què el col·lapse ambiental global es presenta, com per tot, amb una fesomia pròpia. Serà un dia per recordar que l’amenaça és planetària i que el que ocorre a casa nostra hi té a veure com a causa i com a conseqüència. Ens hi posam? Recordau: o revolta o desastre.

    

Comentaris