El 10N tornaré a votar MÉS per Mallorca

foto: ViurealsPirineus.cat
foto: ViurealsPirineus.cat

El dia 10 de Novembre ens tornen a dur a votar i van quatre eleccions generals en dos anys, si a això hi afegim que duim mesos amb un Govern en funcions, que governa amb els darrers pressuposts de Rajoy i Montoro a qualsevol país del nostre entorn ho qualificarien de crisi sistèmica de l'Estat.

El màxim responsable en aquest cas, és Pedro Sánchez i el PSOE que va acotar el cap davant els poders fàctics i no es va atrevir a fer un Govern amb Podemos i el suport dels sobiranismes. I si a tot això hi afegim la brutal sentència del Tribunal Suprem contra els independentistes i la deriva cada cop més a la dreta del PSOE, que fa sospitar amb un pacte PP – PSOE que somien recuperar el bipartidisme, no m'estranya que molta gent sobiranista i d'esquerres digui que ja està farta i que no li fa cap gana anar a votar.

Caldrà recordar aquella màxima de Joan Fuster quan deia que si no fem política, altres ho faran per nosaltres. Abandonar i cansar-se és molt comprensible i humà però mai és la solució. Per això jo aniré a votar.

Sé que hi ha companyes i companys que haguessin volgut una coalició MÉS-Podemos, però haurien d'entendre que, al marge de què aquesta solució pot ser més correcta o menys, el fet és que no tant sols no ha estat possible sinó que ni tan sols es va poder negociar. I si això hagués passat solament a les Illes, es podria imputar la responsabilitat a MÉS. Però resulta que ha sigut la tònica general dels companys de Podemos. No han fet coalicions amb cap força sobiranista de l'Estat, ni tan sols al País Valencià es presenten amb Compromís, ni a Aragó amb la Xunta Aragonesista, ni a Galícia amb Anova.

I que consti que jo som dels convençuts que una aliança republicana entre el món sobiranista i el que representa Podemos en general és necessària i inevitable si volem derrotar el règim del 78. Però encara no estan donades les condicions òptimes i aquest acord mai s’ha de fer debilitant l’espai sobiranista. Ì aquesta és la primera causa per votar MÉS el dia 10. 

N’hi ha d'altres que pensen que votar a MÉS és tirar el vot per què tanmateix no traure el Diputat tan desitjat. No negaré que és molt difícil veure un Diputat de MÉS al Parlament. Entre altres, aquestes són les conseqüències de la llei electoral. Amb el percentatge de vots que té MÉS a les darreres eleccions generals tindria un o dos diputats a Barcelona i un a València. Però tampoc hauria d’obviar que amb la incertesa que a hores d'ara hi ha sobre el grau d'abstenció, el ball d'enquestes i una desorientació generalitzada no es pot assegurar res.

Però a pesar d'això votaré MÉS per què tinc molt clar que MÉS necessita vots per treure un diputat, la seva gran assignatura pendent però també necessita treure el màxim de vots possibles per consolidar la seva proposta política.

Si un creu que en aquestes Illes, per avançar cap a un altre model de desenvolupament econòmic, basat en la prosperitat compartida, la lluita contra el canvi climàtic i la defensa del medi ambient, la igualtat de gènere i la plena sobirania cal una força política com MÉS per Mallorca per què no són suficients les forces d'esquerres estatals com Podemos i un PSOE que moltes vegades no se sap a on està, enfortir aquest projecte republicà, verd, feminista i sobiranista que representa MÉS és un bon motiu per votar-lo. Tregui o no tregui el diputat no és igual el nombre de vots que tingui. MÉS per Mallorca necessita un bon resultat electoral i una bona assemblea general per seguir avançant.

Així mateix votaré MÉS per què la coalició MES-Esquerra significa seguir sumant col·lectius a la seva aposta plural, en aquest cas ERC i seguir treballant per un projecte sobiranista, verd i d'esquerres per a totes les Illes, una altra assignatura pendent. Consolidar la coalició electoral entre MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca és una primera passa per construir un projecte sobiranista interinsular.

I per últim votaré MÉS no tan sols en clau insular sinó també per raons estatals i m'explicaré. Vivim a un sistema polític i econòmic estancat i en retrocés constant. El mateix PSOE després d'una moció de censura amb un ampli suport no és capaç d'abordar ni la reforma laboral ni de pactar un full de ruta econòmic no neoliberal amb forces polítiques d'esquerres i sindicats. No toca la llei mordassa. S’agenolla davant un poder judicial amb moltes reminiscències franquistes. I davant la imprescindible reforma del model territorial ni afronta la reforma del model de finançament ni fa un sol gest per tirar endavant una sortida negociada amb Catalunya. Més bé s'abona a les tesis repressores. I per últim abans d’acceptar el suport dels sobiranistes dissol el Parlament i convoca noves eleccions amb els riscos que això suposa.

I si tot això no ho ha fet quan tenia els números suficients per fer-ho. Per què ho ha de fer ara quan tot fa un tuf a gran coalició? Crec sincerament que el PSOE no és de fiar. És per això que si pensem evidentment en les eleccions del 10 de novembre, però també en més enllà, allò que necessita l'Estat espanyol i els pobles que per ara hi formen part per sortir d'aquest atzucac és un bloc de forces republicanes i defensores del dret a decidir que agrupi a les forces d'esquerres estatals que així es defineixin i els distints sobiranistes perifèrics.

Des de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca hem d'apostar per enfortir aquest bloc que òbviament s'enforteix amb Diputats al Parlament espanyol però també amb la seva força als seus respectius territoris. 

Perquè em consider part d'aquest conjunt de forces sobiranistes com ERC, EHBildu, Compromís i altres sé que el meu vot a MÉS, tregui o no tregui diputat serà un vot útil i necessari per treballar per una sortida progressista arreu de l'Estat espanyol i dels pobles que el componen.

 

Comentaris