Pacte de país per un bon finançament

El passat 14 de març, a l'Arxiu del Regne de Mallorca el grup promotor de la campanya «Uneix-te per un bon finançament!»va rendir comptes de la feina feta des del seu naixement i va llançar una proposta a la ciutadania de les Illes, alhora que comunicava que aturaria la seva campanya fins després de les eleccions i en conseqüència reprendria les seves activitats a partir del pròxim mes de juny.

 

En nom del grup promotor, Miquel Gelabert va fer balanç de la campanya de sensibilització i mobilització, iniciada amb un acte a Inca a principis del 2018. Va comentar que s’havien celebrat actes a molt de pobles i ciutats, desplegades pancartes, divulgant les nostres idees a través de xarxes socials i mitjans de comunicació i aconseguint l'adhesió al seu Manifest fundacional de més de quaranta ajuntaments, entitats ciutadanes i partits polítics. Aquesta i altres iniciatives desenvolupades els darrers anys, com la«Plataforma per un Finançament just»han aconseguit, va comentar, sense cap mena de dubte, han contribuït a incrementar el nivell de consciència de la ciutadania en general sobre el greu problema que suposa l’infrafinançament que patim.

 

No va estalviar l’autocrítica en constatar que la consecució dels objectius desitjats és encara molt minsa. No s’ha aconseguit el nivell de mobilització que pensàvem quan vàrem començar la campanya i va acabar la seva intervenció afirmant que cal una major mobilització ciutadana que es faci sentir en força a les seus del poder estatal. Sense una potent unitat ciutadana i política no aconseguirem arrabassar a l'estat aquesta imprescindible reivindicació, que per una altra part necessitem com l'aire que respirem, per garantir un autogovern capaç de respondre a les necessitats de la ciutadania.

 

Per això des del grup promotor de la campanya «Per un bon finançament»proposem la signatura a les organitzacions representatives de la societat civil i a tots els partits polítics d’un Pacte de País per un bon finançament, que aconsegueixi a la legislatura vinentsituar al ben mig de l’agenda política estatal la solució als problemes d’infrafinançament que patim a les Illes i a molts d’altres territoris de l’Estat.

 

Des del grup promotor proposem que aquest pacte incorpori les següents mesures:

 

1. Garantir la total aprovació del REIB i la seva inajornable implementació. La qual cosa suposa:

 

* Assegurar que el nou Parlament aprovi la llei que atorgarà les mesures fiscals del REIB.

 

* La constitució immediata de la Comissió Mixta entre l’Estat i les Illes Balears i avançar amb la seva consolidació com un instrument de negociació bilateral

 

* Garantir, a través d'aquesta, el suport, tant al transport de persones com el de mercaderies, un Fons d’Insularitat suficient i just, que tingui com a objectiu fonamental compensar els costos de la insularitat i les mesures necessàries per implementar un ambiciós Pla de Transició Energètica i de Mobilitat.

 

2. Exigir la negociació, sense més dilacions, d'un nou model de finançament just que asseguri el principi d’ordinalitat i l’increment de la capacitat recaptatòria per part de les Comunitats Autònomes.

 

3. Aconseguir un increment progressiu del capítol d'inversions dels pressuposts de l'Estat.

 

4. Complimentar, per part de l’Estat, el pagament de les inversions estatutàries encara pendents.

 

5. La coresponsabilitat de l’Estat amb el deute autonòmic.

 

6. La cogestió aeroportuària.

 

7. La immediata derogació de la llei Montoro que està ofegant els nostres municipis.

 

L’objectiu immediat d’aquest Pacte seria constituir una Mesa representativa de les Institucions, els partits polítics i les organitzacions de la societat civil per coordinar la lluita per la consecució d’aquests objectius.

 

Miquel Rosselló, 

Grup promotor de la campanya Uneix-te per un bon finançament!

Comentaris