foto: Eurosport
foto: Eurosport

Després de quasi una setmana de recompte de vots, que a hores d’ara encara no ha acabat, ja podem dir que Joe Bidem serà el proper President dels EUA i una noticia molt més important, no tant sols pels ciutadans d’aquell gran país sinó de tot el món, que Trump ha perdut. És una gran noticia pels demòcrates d’arreu del món i un entrebanc considerable pels feixistes i l’extrema dreta.

Sé que en torn a 70 milions de nord-americans han votat Trump, que l’extrema dreta d’aquest país està molt forta i que hi ha” trumpisme” per més enllà de la derrota i moltes altres coses dolentes que ens depara el futur, però ara toca celebrar una victòria, Trump ha perdut!.

Per què si aquesta no és una notícia important per les persones progressistes, que fèiem centenars de mallorquins i milers de persones al món aquests dies escoltant les xarxes, les Televisions i les ràdios per saber qui anava davant. Aprenent els delegats que corresponien a cada estat, calculant quan d’estats faltaven per què Biden arribes al 270 vots.

I a més, estic molt cansat de veure com molta gent d’esquerres, cada vegada que aconsegueix un triomf, enlloc de celebrar-lo comença a treure-li emperons. Cal que aprenguem a valorar i celebrar les victòries que sabem molt bé que són parcials i que se’n poden tornar en derrotes més endavant, però aprofitem quan va bé per estar contents i reafirmar-nos en les nostres conviccions. 

Si, el resultat de les eleccions als EUA sÓn una gran noticia. Quasi 75 milions d’americans s’han mobilitzat per derrotar l’extrema dreta i ho han aconseguit. Amb la seva actitud cívica i pacífica primer votant i després defensant els vots han desemmascarat a Trump deixant-li el paper d’atacar els vots, de dir que la justícia és qui decidirà, no els ciutadans amb els seus vots. En definitiva han deixat Trump com allò que realment és, un feixista.

Sabem que al guanyador no se’l pot qualificar de progressista ni de prou fer-hi, però si el comparem amb el seu contrincant no té color. També cal valorar la importància que té el fet que la nova vicepresidenta serà dona, representant de les minories ètniques, de pares immigrants i de una ala més progressista que el President dins el partit demòcrata.

Igualment, s’ha de destacar l’enfortiment del sector d’esquerres del partit demòcrata encapçalat per Sanders. Estic convençut que l’actitud que va defensar aquest líder quan va perdre les primàries davant Biden fou molt encertada. Enlloc de retreure les debilitats del nou candidat i algunes de les seves vergonyes, li va donar tot el seu suport per què va situar com a primer objectiu pel bé de la ciutadania en general, derrotar Trump, derrotar el feixisme. Tota la maquinària de la potent organització esquerrana s’ha mobilitzat a les totes i a més d’ajudar a derrotar a Trump ha aconseguit el nomenament de destacats i sobretot destacades com a noves congressistes, feministes, antiracistes i d’esquerres.

Però si analitzem les repercussions que ha tingut aquestes eleccions arreu del món, encara són molt més importants que pels mateixos americans. Hauríem de poder veure les cares que se’ls hi ha quedat a Salvini, Le Pen, Abascal i la resta de feixistes europeus i de la resta del món.

Vos imagineu per un moment com reaccionaria el feixisme planetari davant una victòria de Trump?. Seria un impagable baló d’oxigen que no el necessitem per res del món.

Sí, Trump ha quedat vençut i derrotat. Ara li toca a Bolsonaro... 


 

Comentaris