Un ajuntament al servei dels poderosos i d'esquenes als residents

Ara fa un any que la dreta –extrema- i l’extrema dreta governa Cort. Un any ple de retrocessos democràtics, de retallades de drets, llibertats i serveis públics. Durant aquest temps s’han imposat polítiques al servei dels grans negocis especulatius i d’esquenes als interessos i problemes de la gent, un clàssic del PP més nostrat. 

Ens enfrontam a reptes molt seriosos, com són l’accés a l’habitatge, la mobilitat o la massificació turística. Tal com aborden les dretes aquests problemes, posen en risc els drets socials i agreugen el canvi climàtic. Tenim un govern que executa polítiques antidemocràtiques, negacionistes i que menyspreen la igualtat i la justícia social.

El principal problema de les famílies de la nostra ciutat és l’accés a l’habitatge, un dret fonamental que l’equip de govern viola promovent en el seu lloc l’especulació més salvatge. En aquests moments encara podem capgirar la situació  declarant Palma com a zona tensionada i limitant-hi els preus del lloguer. Però el govern municipal no ho vol fer. Per exemple, el lloguer d’un pis de 3 habitacions a Pere Garau costa ara mateix 1.260 euros al mes. Si els preus estiguessin limitats, serien entre 500 o 600 euros, o sigui la meitat. Tots sabem que els preus no aturaran de créixer si no els limitam.  El mercat no es regula tot sol. Cal no oblidar que només aquest darrer any els preus del lloguer han pujat un 20%.

El Govern de Jaime Martínez també atempta contra els qui menys tenen, contra els qui estan en perill de perdre ca seva. Volen desmantellar l’Oficina Antidesnonaments i substituir-la per una Oficina Antiokupes, responent a les dèries fake de l’extrema dreta. No només no pensen fer cap nou habitatge públic, sinó que volen regalar solars públics als promotors privats. La seva incompetència és majúscula: ni tan sols entreguen les claus dels pisos públics que deixàrem fets l’anterior legislatura. Els tenen tancats i buits. 

Les polítiques d’habitatge es resumeixen en la següent màxima: tot en contra de les famílies treballadores, i tot a favor dels negocis de la construcció, la immobiliària i la banca. 

La mobilitat és un tema clau per garantir la qualitat de vida de la gent i per lluitar contra el canvi climàtic. Hem de recordar que el trànsit és un dels majors contaminats de les ciutats. Una ciutat avançada no és aquella on els pobres tenen cotxe, sinó on els rics utilitzen el transport públic. Però, contràriament, ara l’aposta és pel cotxe, amb més velocitat a la Via de Cintura i amb l’eliminació de les iniciatives que ampliaven l’espai per a vianants i promovien el transport públic o ciclista. Han renunciat a projectes que ja estaven fets i que tenien 200 milions compromesos, com el tramvia, l’eix cívic de Cotlliure o la compra de més busos i bicis públics. De fet, l’única acció positiva en matèria de transport públic ha estat mantenir la gratuïtat de l’EMT. I això ha estat gràcies als partits d’esquerres, MÉS entre ells, que vàrem negociar el seu finançament amb l’Estat. Si fos pel PP, aquí tothom pagaria el bus. Això és la conseqüència de tenir un negacionista al volant.

La massificació turística ens fa a tots més pobres. Només un exemple: els primers mesos de l'any varen arribar a Balears un 20% més de turistes que durant el mateix període de l'any anterior. Alhora, el 20% de les veïnades i dels veïnats estan en risc de pobresa, i la meitat de la gent que viu a Palma no arriba a final de mes. Les dades parlen per elles mateixes.

I com actua el govern de Jaime Martínez davant aquesta realitat? Amb una submissió total als interessos dels grans negocis turístics. Les terrasses s’eixamplen, s’eliminen restriccions al lloguer turístic a barris tradicionals com Son Espanyolet, es legalitzen cases en rústic, es permeten nous hotels a edificis catalogats... El PP vol comprar l’edifici de GESA per fer-hi un gran museu, un projecte pensat només per beneficiar Endesa i per promoure el turisme a la nostra ciutat. Una autèntica pilotada que costarà als veïnats i les veïnades de Palma 80 milions d’euros.   

Tot ben regat, a més, amb milions d’euros en promoció turística, i acompanyat de moviments per ampliar el port de Palma. Perquè per molt que les darreres setmanes hagin canviat el discurs, els fets ens mostren el contrari. Les dretes viuen de vendre la ciutat als negocis turístics i urbanístics. Cal recordar que el batle és conegut com a “l’arquitecte del turisme”, per si no quedava clar.

En la mateixa línia, s’apliquen polítiques d’involució democràtica i passes enrere en matèria de drets socials. S’elimina tot el pressupost per a memòria democràtica, drets LGTBI o per al foment del català. Es redueixen les subvencions a les entitats socials i es censuren activitats culturals. 

El PP vol aprovar una ordenança “cívica i de convivència” on l’únic objectiu és multar a les persones que no arriben a final de mes i que han de viure dins una caravana o dormir al carrer; també als activistes socials que volen exercir el seu dret de manifestació o repartir octavetes pel carrer. És una norma que vol eliminar dels carrers tot el que molesta al Partit Popular, per tal de facilitar la privatització de l’espai públic. Una altra vegada la ciutat al servei del negoci turístic i immobiliari i no dels veïnats i les veïnades. 

Les polítiques racistes de l’extrema dreta també han arribat a la ciutat. Es vol negar als nouvinguts el dret a l’empadronament i, per tant, també el d’accedir a tots els serveis públics, com l’educació dels infants o la sanitat pública. La policia controlarà qui viu a cada casa, violant els drets humans i la legalitat.  

La darrera ha estat la plantada de l’equip de govern al Pacte per la Inclusió Social per no voler donar explicacions de les seves polítiques. Apliquen polítiques d’extrema dreta i s’enfaden quan la societat els demana explicacions. 

El Partit Popular palmesà no és aliè a l’ús de la crispació com a forma de fer política. Ben al contrari, són bons deixebles de l’Ayusisme. La mentida, la difamació i l’insult són el dia a dia de l’acció municipal. Estam davant un govern que no té arguments polítics i que fa servir la violència política per confrontar amb els qui pensen de manera diferent. 

El govern de Martínez està alimentant tant l’antipolítica com els moviments antidemocràtics, tant en el fons com en les formes. Ens trobam davant un PP sense projecte pels residents, autoritari, incapaç de gestionar el dia a dia de la ciutat i insensible a les necessitats ciutadanes. Un PP que només està al servei dels poderosos que compren i venen la ciutat. 

Davant aquest panorama, hem de destacar la importància de les mobilitzacions que s’estan produint per combatre les retallades o per exigir el canvi de model econòmic. Palma compta amb una societat activa i combativa que alça la veu, de forma crítica i constructiva, per fer d’aquesta terra un lloc més habitable per avui i per demà.

Comentaris