Eix cívic de Cotlliure, un nou urbanisme arriba a Ciutat

carrer Cotlliure
carrer Cotlliure

En els darrers temps s’està implantant un amplíssim consens social envers la necessitat imperiosa de millorar les ciutats per conquerir nous espais per a vianants, però també per fomentar barris més agradables, saludables, silenciosos, segurs, respirables,... Darrera aquesta visió es troben la problemàtica del canvi climàtic i l’oportunitat d’avançar cap a la humanització de les ciutats. 

A Palma encetam una nova estratègia per afrontar aquests reptes globals a nivell local, i l’encarnam en el nou eix cívic de Cotlliure. Iniciam un canvi de paradigma de com i amb qui definim els projectes de transformació de la ciutat. 

Aquest projecte combina 6 eixos de treball. Noves solucions a vells problemes de les ciutats, de Palma.

La participació ciutadana és un eix fonamental pel disseny del nou carrer humanitzat ,amb la distribució dels usos, el mobiliari, les espècies naturals, els materials,... Així com la implicació en algunes tasques d’implementació. Ja no parlam d’un projecte "de l’Ajuntament", és un projecte "de ciutat".

L’urbanisme tàctic entra a l’escena palmesana. Suposa una forma d’intervenció més ràpida, menys costosa, més flexible,.. però molt sòlida i eficient. Obrim un nou mètode per transformar espais ocupats pel trànsit rodat en espais d’esbarjo, trobada, descans,... de veïnes i veïns. 

La cohesió i igualtat social i territorial són objectius clau. El nou eix cívic recorr els actuals carrers Cotlliure i Camp Redó; com a perllongació de Blanquerna. Son 1’2 Km que uneixen els barris de Bons Aires, Camp Redó i Cas Capiscol. Un entorn on tenim més de 5.000 alumnes de diferents centres educatius, per tant, una oportunitat per fer camins escolars segurs, i espais d’estada tranquils per tothom. Per tot això és imprescindible peatonalitzar espais i pacificar trànsit. Mesura emmarcada dins la "Ciutat Educadora" i la "Ciutat amiga de la Infància i la Joventut".

Avui més que mai, la recuperació econòmica és un propòsit ferm. Els eixos cívics ens han de servir per fomentar un teixit productiu i comercial fort i de proximitat. Volem barris per viure, però també per treballar i amb els serveis bàsics a 15 minuts a peu; i que no faci falta "baixar a Palma" o "anar al centre".

L’economia de recursos i l’impacte significatiu de les inversions públiques és un concepte que hem de practicar, i ara més. L’urbanisme tàctic permet una inversió molt menor a l’urbanisme convencional. Parlam d’uns 200-300€/m2 front uns 50-70€/m2. En aquest cas, podem dir que molt menys és més.

El canvi climàtic està i sabem que la mobilitat sostenible és bàsica per fer-hi front i adaptar-nos-hi les ciutats i pobles. Per això, les solucions basades en la natura agafen protagonisme. Conquerir espais per als ciutadans, amb més espais verds i oberts, és la fixació d'aquest nou eix cívic de Cotlliure. 

Com podeu veure, posam en pràctica un nou model d’urbanisme, innovador, més humà, amb solucions badades en la natura, que fomenta la cohesió i igualtat social i fa partícips als veïns. Una nova manera d’entendre la ciutat és possible. L’eix cívic de Cotlliure és un projecte urbà estratègic per la ciutat que representarà un important impacte positiu des del punt de vista social, ambiental i econòmic per Palma. Ha arribat un nou urbanisme a Ciutat.

 

Aquí podeu accedir a la roda de premsa de presentació de la proposta 

Comentaris