L'espècie invasora: el masclista eivissenc

Aquest article es va enviar anteriorment al mitjà on l'autor dels fets que s'exposen és columnista. Aquest mitjà forma part de la mateixa empresa del canal televisiu al qual se li demana responsabilitats sobre el seu treballador. Aquest article pretenia ser una oportunitat de rectificar davant les actituds masclistes del presentador i columnista, però lluny d'això ens l'han rebutjat.

Ja s'hauria de saber que filmar una dona fent topless a la platja sense el seu consentiment i penjar-ho a les xarxes socials és delicte en cas que la dona vulgui denunciar-ho. En això no hi ha cap debat, però alguns encara no ho tenen molt clar. Dir que les dones eivissenques som "l'espècie autòctona més polida del món" és un comentari masclista, perquè ens cosifica, ens posiciona en una situació passiva, un objecte a admirar, per descobrir, per posseir  com un trofeu. Comentaris així s'escolten contínuament, podem identificar-los diàriament. Això ja és un problema en sí, però quan ho diu un personatge públic, fent servir el títol d'un programa que és subvencionat amb fons públics, no es pot deixar passar i s'ha d'evidenciar el problema.

Davant aquests fets s'ha demanat una disculpa per part de qui ha fet aquests comentaris i també responsabilitats a la Televisió d'Eivissa i Formentera. Per moltes persones sembla evident i necessari, però no és així pels interpel·lats. L'autor del vídeo i del comentari masclista demana "disculpes per si ha ofès a algú". Aquestes disculpes no són responsables, ja que responsabilitza a aquelles persones que ens hem sentit ofeses pel que ha dit. No demana disculpes perquè el seu vídeo a xarxes socials i el seu comentari siguin fruit de la misogínia més rància que encara existeix en la nostra societat.

No ataquem el periodisme, ni qüestionem el treball realitzat al programa, denunciem públicament que una persona que surt a la Televisió d'Eivissa i Formentera -recordem un altre cop, mitjà subvencionat amb els diners de totes- ha exposat a una dona a les seves xarxes socials, fent ús dels seus privilegis. I això no té cap altre interpretació, és un fet. No han trigat gaire alguns companys d’aquest home a posicionar-se a favor seu i a defensar la tasca al programa que realitzava. Opinem que potser els valdria més defensar la seva professió, la dignitat d’una feina imprescindible per a una societat sana, i manifestar-se contra l’intrusisme laboral, posem per cas. Aquests companys l’han defensat amb preguntes com: “en quin moment denigra a la dona?”. Encara queda algun masclista resignat que voldria veure’ns els pits a les xarxes socials sense el nostre consentiment. El mateix que després s’escandalitza quan les dones donem alletem en públic o ensenyem els pits en senyal de reivindicació. Segons ells, els nostres cossos només són pel seu consum i només per quan ells vulguin. 

Sabem què qui ha de prendre mesures li agradaria callar. El Consell Insular d’Eivissa, que subvenciona aquest programa, no mourà un dit fins el 8 de Març de 2022 i llavors sí que es pronunciarà a favor de la igualtat entre dones i homes però no massa, només per la foto i per no quedar (encara més) retratats.

Darrere d'aquestes imatges i afirmacions dels qui no tenen en compte els drets de les dones està el comportament hipòcrita d'aquells que tenen un crucifix al seu despatx, però resten importància al fet d'exposar una dona desconeguda i seminua al seu perfil personal, assenyalant-la com un objecte de desig i donant permís a tothom (el perfil és públic) per veure-la. La resposta és clara: defensa feminista. Les feministes ho vàrem fer públic i ho vàrem assenyalar, ho vàrem denunciar i els nostres companys ens donaren suport. Segurament aquest fet no transcendeixi la via legal, però les dones no ens quedarem de braços plegats. Qui s'exposa públicament als mitjans de comunicació, públics o privats, s'ha de responsabilitzar en públic. De la mateixa manera que les institucions que li donen suport s’hi han de posicionar. Ja n'hi ha prou de silenci còmplice, ja n'hi ha prou què els homes pensin que tenen poder sobre els nostres cossos. Ja n’hi ha prou d'impunitat masclista. Les feministes no callem.
Comentaris