Xenofòbia salarial?

foto: Regió7
foto: Regió7

RAFAEL BORRÀS ENSENYAT

Fa poc més d'un any analitzava per a Illa Global unes dades de l'Agència Tributària que ens permeten fer una aproximació a la nostrada pobresa laboral. El passat novembre es publicaren aquestes dades referides a l'exercici fiscal de 2019, sobre les quals, si és del vostre interès, aquí en teniu una anàlisi. Tot seguit –i a partir d'aquesta mateixa font estadística- em propòs fer una aproximació a les diferències salarials a les Illes Balears entre les persones amb nacionalitat espanyola y estrangera.

Anem per feines: El salari anual mitjà de les persones amb nacionalitat espanyola fou de 21.330 €, mentre que el de les de nacionalitat estrangera només arribà als 13.906 €. És a dir, la població estrangera assalariada tingué, de mitjana, un 35% menys de salari que l'espanyola. És, si més no, una dada impressionant, sobre la qual paga la pena reflexionar.

Fem algunes aproximacions més: El salari anual mitjà dels homes espanyols va ser de 23.265 €, i el dels estrangers  un 36% menys (14.828 €). Pel que fa a les dones, el salari de les de nacionalitat espanyola (19.364 €) fou  un 34 % superior al de les estrangeres (12.772 €).

Per una altra banda, la majoria de la població illenca tenia edats incloses en les següents franges: Entre 26-35 anys, 16.802 persones; entre 36-45 anys, 34.806; entre 46-55 20.840. En els tres grups d'edats les persones amb nacionalitat espanyola declararen percepcions salarials superiors als estrangeres en un 29%, 35%, 37%, respectivament.

Amb tot plegat no em sembla exagerat interrogar-nos si a l'anomenat mercat laboral illenc existeix certa situació que hom podria qualificar de "xenofòbia salarial". Ras i curt: La discriminació salarial per raó de nacionalitat estrangera és consubstancial amb aquesta boja teoria econòmica -molt estesa a casa nostra- segons la qual l'enriquiment més gran dels més rics és la millor recepta per al progrés econòmic. Pensem-hi!

Comentaris