Aula María José Varela del Consell de Mallorca per construir Mallorca Feminista

FndjJVsXgAIFuu2
FndjJVsXgAIFuu2

Ja feim la tercera edició de l’Aula Varela, o millor dit del curs Construint pobles feministes, que aquesta vegada en l’edició que feim a Palma, hem nomenat “Construint Mallorca Feminista”.

Però, què és l’Aula María José Varela? Quan començarem aquesta legislatura l’any 2019, des de la Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat del Consell de Mallorca, teníem clar que havíem d’avançar en la formació feminista, sobretot dirigida a persones que es dediquen a l’exercici del fet públic en els diferents municipis de l’illa, tant a personal tècnic, com batles i batlesses i regidors i regidores. 

Es tractava d’ampliar l’Escola Genèrica, que consisteix a proposar, en diversos formats, tallers i activitats als diferents municipis perquè els puguin oferir a la ciutadania, temàtiques relacionades amb la igualtat tals com: agència de les dones, sexualitat, autodefensa, envelliment femení, artteràpia, etc., són tallers i cursos que, en definitiva, ens possibiliten a la ciutadania viure amb més igualtat.

Alhora, però, ens quedava el buit de les persones que es dediquen al fet públic i per això creàrem l’Aula María José Varela, el nom de l’escola, que sabem que no podia ser cap altra, és un reconeixement a qui fou la primera Directora Insular d’Igualtat que hi va haver en el Consell de Mallorca, que malauradament va morir el 4 de març de l’any 2020. Ella fou qui va posar en marxa Genèrica quan fou Directora Insular, per això i per celebrar la seva trajectòria de lluita feminista pensàrem que l’Escola Feminista del Consell de Mallorca havia de dur el seu nom. 

Però, què és l’Aula María José Varela? Fins ara hem fet dues edicions d’un mateix curs amb el nom de “Construint pobles Feministes. Estratègies per repensar l’acció municipal” i precisament és això, repensar com construïm els nostres pobles i quines estratègies utilitzam i podem posar en marxa, perquè aquests tinguin les persones que hi viuen, i el fan, en el centre.

 Com fer per què els nostres pobles siguin curosos amb les persones que hi viuen i amb el medi? Com fer per què des de cada una de les àrees de gestió municipal tinguin en compte totes les persones que viuen al poble en la seva diversitat de gènere, edat, procedències, colors, etc.? Com fer per què les violències masclistes, les violències sexuals i sexistes no hi tinguin cabuda? Com fer perquè totes les dones puguin formar part de la construcció d’aquest poble? Com fer que la cultura no sigui un objecte de consum, sinó quelcom que ens ajuda a viure millor? Com fer perquè no hi hagi ningú en el nostre poble que quedi al marge? En definitiva, com fer municipalisme feminista?

I d’això va l’Aula Varela de repensar estratègies que ens menin a construir municipalisme feminista, i ho feim acompanyades d’expertes en les diferents matèries que abordam, un claustre amb el qual hem anat pensant com construir aquest curs. I ara ja anem per la tercera edició. A les dues anteriors s’ha format un centenar de persones la majoria d’elles regidores i/o regidors de diversos municipis i de diferents partits polítics. A aquesta edició que feim a Palma la dirigim, sobretot, a persones que construeixen barris i pobles des del seu activisme social, sense deixar de banda la convidada, també, a totes aquelles persones que es dediquen o es pensen dedicar a la política municipal. Es tracta de repensar estratègies per tal de repensar l’acció comunitària.

L’edició que comença aquest mes de febrer consisteix a cinc sessions on abordarem el feminisme i les polítiques públiques amb Neus Tur Bujosa; seguint amb una mirada a les aportacions de les dones migrants a les diferents comunitats de la mà de Marusia López Cruz; Després seguirem amb l’urbanisme i la mobilitat en perspectiva de gènere amb Maria Gómez Llabrés; continuarem amb Orokia Clara Traore Diaby i Fatou Kine Diagne Sy per pensar des de la Interseccionalitat l’aportació de les dones racialitzades, no blanques, I acabarem amb un tast de comunicació participativa i polítiques culturals feministes amb Catalina Gayà Morlà. És cert que si mirau el programa veureu una sessió més, estam preparant una sorpresa.

Sabem que és imprescindible que totes les persones que volem fer els nostres pobles millors, ens capacitem, per així realment posar la vida de les persones que hi viuen en el centre. 

L’Aula María José Varela, va néixer l’any 2021 amb voluntat de consolidar-se i d’obrir nous cursos amb l’objectiu que Mallorca sigui de cada cop més feminista i lliure de violències masclistes.

Us convidam a donar un cop d’ull a la web posant lgualtat-Consell de Mallorca, i apuntar-vos a aquest curs que comença el pròxim 14 de febrer. Ens encanta revisar i pensar amb totes vosaltres com ho podem fer millor.

Comentaris