El tren de Llevant, una reivindicació històrica

volem tren
volem tren

TOMÀS MARTÍNEZ

La Plataforma pel Tren de Llevant es constituí l’any 1998 amb el concurs d’un grup de persones que tenien un objectiu comú: aconseguir que el tren arribàs a la comarca del Llevant.

L’any 2003 es féu realitat l’arribada del tren d’Inca a Manacor però encara quedava pendent el servei cap als pobles de Sant Llorenç, Son Carrió, Son Servera, Artà i Capdepera.

La Plataforma lluità durant molts d’anys per tal que aquesta línia ferroviària es convertís en realitat, fins a vuit marxes multitudinàries per expressar el suport dels ciutadans a aquesta infraestructura i l’any 2010 s’iniciaren les obres del tren Manacor-Artà propiciades pel govern del denominat segon Pacte de Progrés.

L’arribada del govern del PP l’any 2011 paralitzà les obres i l’any 2014 s’inaugurà una via verda construïda sobre la infraestructura ferroviària del tren de Manacor a Artà.

El govern de progrés que es constituí l’any 2015 deixà de banda la reactivació de les obres del tren de Llevant i dedicà els esforços a la supressió de passos a nivell, l’electrificació de la línia Inca- Manacor i d’altres millores en el transport públic.

La Plataforma se sentí molt decebuda per l’actuació del govern que se sustentava en uns partits que, abans de les eleccions, havien donat suport a la reivindicació històrica de la comarca del Llevant de Mallorca i decidí aturar la seva activitat.

El mes d’octubre de 2020 un grup de cares noves, amb el suport d’alguns dels membres de l’antiga Plataforma i del GOB decidiren reactivar-la en constatar que hi havia la possibilitat que les Illes Balears es beneficiassin dels fons europeus per a la recuperació econòmica que s’han d’aprovar per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid19 i que contemplen com a uns dels eixos d’actuació la mobilitat sostenible.

La primera actuació de la Plataforma fou una reunió amb els batles i batlessa de la comarca per garantir el suport dels consistoris de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Capdepera i, una vegada aconseguit aquest, plantejar-ho al Govern de les Illes Balears.

El passat 1 de desembre els representants municipals i la Plataforma s’entrevistaren amb el Conseller de Mobilitat i Habitatge per fer-li palesa la necessitat de reactivar les obres del tren de Manacor a Artà. El Conseller es comprometé a reactivar el projecte, estudiar-lo i modificar-lo per facilitar el pas del tren per Cala Millor i, a l’espera dels fons europeus, posar en marxa de bell nou les obres.

comentaris