Atrevir-nos a fer la passa: motius per a l'entesa entre MÉS per Mallorca i Más País

foto: EuropaPress PV
foto: EuropaPress PV

Una altra vegada eleccions, com si fos el dia de la marmota. Tots els partits polítics posen en marxa la maquinària de campanya, si es que no l’han aturada mai, i a casa nostra hem de tornar a decidir com ens ho fem perquè les demandes i necessitats dels nostres ciutadans i del territori arribin al Congrés del Diputats. En aquest sentit, MÉS per Mallorca ha comunicat que reunirà als seus militants i simpatitzants el pròxim 23 de setembre per decidir com concórrer a les eleccions del 10 de novembre. La decisió de quina fórmula s’adopta és la punta de l’iceberg d’un debat més de fons que el condiciona en si mateix. Quina ha de ser la posició de MÉS davant unes eleccions al Congrés i quina actitud adopta amb la resta d’actors que hi concorren? 

Les forces polítiques autocentrades han intentat fer arribar les mancances i les vindicacions de casa nostra en múltiples ocasiones i fórmules i sempre sense èxit. Del fracàs de topar-se de nassos amb la porta una i altra vegada se’n pot constatar una màxima: nosaltres sols, no som suficients, no ens bastem per tenir representació a Madrid. Aleshores, MÉS per Mallorca s’ha d’atrevir a donar una passa endavant i obrir mires per tal d’explorar noves fórmules electorals amb les que si podria tenir representació i influència a la Cambra Baixa. 

A més a més, ens situem davant un context excepcional, en quatre anys consecutius s’han celebrat quatre Eleccions Generals. Aquesta data és bona prova de la crisi institucional i de representació que viu la democràcia nascuda el 1978. La nova forma pluripartidista del sistema de partits i la incapacitat de les institucions i el sistema polític per donar una sortida viable i de consens ens aboquen a una nova repetició electoral que se’ns dubte implicaria un notable augment de l’abstenció. Aleshores, davant la incògnita de com podria afectar la abstenció a la correlació de forces entre el bloc progressista i el conservador i la possibilitat de que Más Madrid doni el salt a l’arena nacional per tal de recollir aquestes bosses d’abstencionistes desencantats, hauria de fer reflexionar a MÉS. 

Les Illes Balears, comunitat que registra unes xifres d’abstencionisme en comicis estatals que oscil·len entorn al 30%, podria veure augmentar aquest registre el pròxim 10 de novembre si no s’ofereixen noves ofertes electorals. L’apatia i el desencant de l’electorat es pot contrarestar amb la presentació d’una candidatura on col·laborin la formació d’Íñigo Errejón i Manuela Carmena amb MÉS per Mallorca. Es tracta de que a la nostra circumscripció els votants progressistes desencantats amb les seves formacions i el més important, el gruix de ciutadans que es senten orfes de representació, puguin veure’s atrets per aquesta candidatura. L’aportació d’un alè fresc i innovador pot revertir aquest escenari, propiciant l’arribada de MÉS al Congrés dels Diputats i de retruc inclinant les forces en favor del bloc progressista. En paral·lel, aquest salt a l’arena nacional no seria exclusiu de la formació mallorquinista, sinó que es veuria acompanyat de la resta de partits de territoris germans. Els amics d’Adelante Andalucía i Compromís formarien part d’aquesta plataforma plurinacional. Per poc que això sembli il·lusori, cal destacar que aquest fenomen ja és realitat, al Senat tenim a Vicenç Vidal compartint grup parlamentari amb Fernandéz Rubiño de Más Madrid, Carles Mulet de Compromís o Esperanza Gómez de Adelante Andalucía baix el paraigües d’Esquerra Confederal. 

 

Així doncs, davant les pròximes Eleccions Generals Més per Mallorca té l’oportunitat d’obrir mires i teixir noves aliances que li permetin assolir l’històric objectiu d’arribar a Madrid a través de l’entesa amb la formació d’Errejón i de retruc, contribuir a una fórmula electoral que neix per pal·liar la abstenció i ampliar les bases de l’electorat progressista.

 

Comentaris