La lluita per l'increment dels salaris

imatge: GEMCAT
imatge: GEMCAT

Patronals i sindicats pacten, via negociació col·lectiva, augments salarials per a compensar l'increment de preus que experimenten els productes bàsics de la cistella de la compra i de les energies. D'aquesta manera, s'intenta que els salaris no sofreixin pèrdues de poder adquisitiu i que les persones puguin tenir una vida digna i arribar a fi de mes amb tranquil·litat.

L'aparició de la Covid-19 a les nostres illes en 2020 va suposar una pèrdua econòmica mai vista a conseqüència de les restriccions a la mobilitat imposades pel Govern central. El nostre principal motor econòmic, el turisme, va veure com la seva activitat es paralitzava dràsticament fins a arribar a ser gairebé inexistent. Això va fer que els salaris sofrissin una reducció del 3,4%, segons l'última estimació proporcionada per l'Index de Preus del Treball de l'INE, repercutint negativament en la qualitat de vida de les persones.

Durant 2021, un any en què es recupera part de l'activitat econòmica, la pujada del preu de l'energia i els combustibles, sobretot a partir del segon semestre de l'any, fa que les llars de les illes hagin d'estrènyer-se de nou el cinturó. Durant aquest any, els preus van experimentar un augment del 6,3% el que implica una important pèrdua del poder de compra dels salaris de les persones treballadores.

Què dir de 2022 on la inflació del mes de juny se situa en un 9,7%, en la nostra comunitat autònoma, com a resultat de l'augment de preus dels productes de la cistella de la compra i l'energia, i de la incertesa provocada per la guerra d'Ucraïna. El poder d'adquisitiu dels salaris és cada vegada menor i les persones treballadores tenen majors dificultats per a adquirir els productes bàsics de la vida diària, la qual cosa al seu torn influeix en el fet que tinguem un nombre major de treballadors pobres.

Davant aquesta situació d'augment de preus de les matèries primeres i de l'energia, els empresaris han incrementat els preus dels seus productes i serveis de manera que puguin continuar mantenint el seu marge de beneficis, o fins i tot, augmentar-lo en molts casos. A més, no mostren un mínim d'empatia amb els seus treballadors i treballadores i es neguen a apujar els salaris amb l'excusa que la fortíssima inflació els abocaria al tancament de les empreses.

Més que mai és imprescindible que es produeixin augments salarials; les persones treballadores no poden pagar amb els seus salaris la crisi que anem patint, per un motiu o un altre, des de l'any 2020.

No és tolerable la postura egoista de la patronal en negar-se a compartir part dels beneficis amb aquells que realment els generen amb el seu esforç i dedicació, i que no són uns altres que els treballadors i les treballadores de les empreses.

Per tot això, la lluita per l'increment salarial s'ha de fer fins i tot més present. Cal reclamar en tots els centres de treball, en totes les empreses, que s'augmentin els salaris perquè es puguin tenir unes condicions de vida dignes malgrat l'enorme inflació que tenim. Però a més, cal negociar clàusules de revisió de les pujades pactades, ja que, aquesta és l'única manera que les persones treballadores puguin superar aquesta crisi sense que ningú es quedi enrere. És inadmissible que cada vegada hi hagi més persones treballadores que no es puguin permetre anar una setmana de vacances o que no puguin afrontar pagaments inesperats perquè no els arriba amb el salari que cobren.

No ens podem resignar al fet que la classe treballadora sigui la que pagui aquesta crisi perquè els empresaris no volen repartir els seus beneficis, com ja va passar en 2012. Caldrà realitzar concentracions davant d'aquelles empreses que es neguin a pactar increments salarials amb clàusules de revisió anuals, i fins i tot, fer vaga si no hi ha una altra manera de negociar. No consentirem que els empresaris cometin més injustícies amb les persones treballadores mentre ells continuen obtenint abundants beneficis.

La lluita per l'augment salarial ha començat.

Comentaris