Arcadi Oliveres, in memoriam: un dels imprescindibles

Arcadi Oliveres, in memoriam: un dels imprescindibles
imatge d'homenatge a Arcadi Oliveres a les xarxes socials
imatge d'homenatge a Arcadi Oliveres a les xarxes socials

Ens acaba de deixar Arcadi Oliveres, l’activista i intel·lectual català que ha estat un gran referent per a diferents generacions a les terres de parla catalana. Un dels imprescindibles.  El seu compromís bevia del cristianisme de base, i la seva formació com a economista no va impedir que fos, justament, un gran dissident de l’ortodòxia capitalista. 

 

La seva militància, que va començar a la Caputxinada del 1966 i la lluita antifranquista, abarcava projectes col·lectius que van des de la Marxa per la Llibertat a la transició, al Procés Constituent amb Teresa Forcades, passant per Justícia i Pau i ATTAC. També va ser un dels impulsors de la plataforma perquè el  0,7% del PIB es destinàs a la cooperació amb els països empobrits, així com del moviment contra el deute extern, i en aquest sentit un referent molt clar per a tot el moviment alterglobalitzador al tombant de segle. De fet, també va ser un dels protagonistes del Fòrum social mundial.

També i sobretot era un pacifista i antimilitarista convençut, i a les seves xerrades feia molta pedagogia sobre la qüestió, aprofitant els seus coneixements sobre economia i vinculant les desigualtats generades pel sistema capitalista a l’armamentisme. En els darrers anys es va posicionar també com un independentista crític, que defensava que la independència s’havia de dotar de contingut social i d’esquerres, ja que no era una qüestió menor qui governàs el procés.

El seu estat de salut havia empitjorat en els darrers mesos per mor d’un càncer de pàncrees, però ha mort acompanyat pels seus i amb un gran reconeixement per part de la societat, sobretot a Catalunya. El passat febrer se li va retre un gran homenatge per part de la Federació d’Organitzacions per a la Justícia Global (Lafede.cat), i la seva família va crear la web missatges.arcadioliveres.cat on Arcadi ha pogut llegir aquestes setmanes les paraules de reconeixement de milers de persones que hem tengut el plaer i l’honor de conèixer-lo.

Va visitar les Illes en diverses ocasions, entre d’elles per participar al III Fòrum Social de Mallorca, tal i com ens recorda l’activista Cil Buele. Una de les darreres fou enmig de la darrera crisi econòmica, per tal de pronunciar una conferència al Club Diario de Mallorca de la mà del Fòrum Ciutadà, just fa 10 anys.

Comentaris
Arcadi Oliveres, in memoriam: un dels imprescindibles