Sa Pobla recupera la vida i obra d'Alexandre Ballester

Sa Pobla recupera la vida i obra d'Alexandre Ballester
foto: ForaVila
foto: ForaVila

L’Ajuntament de sa Pobla, a iniciativa de la regidoria de Cultura encapçalada per Antoni Simó Tomàs, va aprovar per unanimitat a finals de l’any passat que l’any 2021 fos l’Any Ballester, coincidint amb el desè aniversari de la mort del dramaturg i cronista oficial pobler. 

Segons explica el regidor de Cultura, es tracta de “recordar a una figura de la contemporaneïtat de la societat poblera” i “que ha deixat un important llegat al poble, a la cultura i a la literatura en llengua catalana”. La intenció de la Regidoria és donar a conèixer l’obra i la figura de Ballester a l’àmbit local, sinó al conjunt de Mallorca i al territori de parla catalana. “L’obra de Ballester compleix tots els components de la creació universal, i això és un alicient per traspassar els límits de municipi”, reconeix Tomàs. En aquest sentit, s’ha proposat desenvolupar un seminari sobre l’autor a la Universitat de les Illes Balears, dins l’àmbit illenc, i hi ha una voluntat de donar-lo conèixer a Barcelona, com per exemple a l’Espai Mallorca, a l’Institut del Teatre i acabar simbòlicament a Gavà, presentant una conferència sobre l’autor i unes lectures dramatitzades o petites representacions de la seva obra.

L'encàrrec institucional és recuperar el personatge polièdric del pobler nascut accidentalment a Gavà (Catalunya) per una “qüestió de deute pendent i d’imperatiu categòric”, asseguren. L’Any Ballester, entre les seves finalitats hi ha la d’indagar i fer una introspectiva del personatge, mitjançant les persones que el van conèixer d’a prop. De fet, s’han distingit tres cares del mateix autor: el cronista, el dramaturg i l’amic, amb els quals s’hi profunditza mitjançant els Col·loquis sobre Ballester. Per altra banda, i cercant un aprofundiment en les capacitats creatives de l’autor s’han organitzat diferents Xerrades d’aprofundiment, amb les quals es pretén analitzar l’estil literari de l’autor i les diferents expressions artístiques del mateix.

L’Any Ballester a més de recordar i donar a conèixer l’autor, també pretén cercar un element cultural com node vertebrador entre entitats i particulars, com a eina imprescindible de foment del capital social i potenciador de la Cultura. Per això, des de l’Ajuntament es coordina amb diferents entitats per treballar propostes i activitats que posin en valor a la figura o a l’obra de l’autor. Seguint aquesta línia, el regidor Tomàs ha fet una passa endavant en organitzar el festival de teatre Albopàs, que aquest any serà la primera edició i prendrà com a fil conductor a la figura del dramaturg.

Comentaris
Sa Pobla recupera la vida i obra d'Alexandre Ballester