Celebrades les III Jornades d'Història del Moviment Obrer

Celebrades les III Jornades d'Història del Moviment Obrer
imatge del cartell de les jornades
imatge del cartell de les jornades

En col·laboració amb la UIB, a través del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, el Vicerectorat de Projecció Cultural i Seus Universitàries, el Servei d’Activitats Culturals, i l’espai d’Història de les Fundacions Darder Mascaró s’han celebrat els proppassats dijous 11 i divendres 12 de març les terceres jornades d’Història del Moviment Obrer, enguany dedicades a Dones, Treball i Acció col·lectiva 1868-1936, coordinades pel company David Ginard Féron.

Inicialment previstes per l’any passat, a causa de la pandèmia sanitària s’ajornaren fins a poder-les celebrar de manera telemàtica. Hi va haver una inscripció prèvia de cent persones, amb una gran participació en les dues sessions. 

Les ponències del primer dia, de Teresa Abelló, Dolors Marín, David Ginard i Catalina Martorell es dedicaren a la participació política de les dones en la II Internacional, en l’anarcosindicalisme, el moviment comunista, i en els anys de la II República.

El segon dia, amb Antoni Vidal, Elisabeth Ripoll, Isabel Peñarrubia, el Col.lectiu Les Fabricantes de Bunyola, Ariana Dominguez i Manel Suárez mostraren exemples de lluites de les jornaleres, obreres, collidores, en una paraula la presència de les dones en el moviment obrer dels primers anys del segle XX, així com en les publicacions com El Obrero Balear.

En la clausura, hi hagué la intervenció de Pere Gabriel Sirvent, professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, precursor dels estudis sobre el moviment obrer a Mallorca, col·laborador de l’espai d’història i a les anteriors jornades celebrades.

Les entitats organitzadores de les jornades reberen la felicitació de moltes de les persones inscrites, tant estudiants com professorat.

Les ponències i les intervencions seran recollides en una publicació, com les anteriors edicions de les jornades.

Una important contribució al coneixement de la història de les dones que lluitaren per millorar les condicions de vida i treball, que es comprometeren en la transformació de la societat on vivien. Una història massa vegades amagada, que no pot caure en l’oblit.

Comentaris
Celebrades les III Jornades d'Història del Moviment Obrer