Les fundacions Darder-Mascaró comencen el seu curs polític i social
L’arribada del setembre també ha suposat per Fundacions Darder Mascaró l’inici del seu Pla d’Activitats pel curs 2021-2022.
A part de les tasques d’investigació i recerca que desenvolupa la Fundació, un dels objectius fonamentals és intervenir políticament en el camp de la lluita d’idees, sobretot en allò que fa referència al feminisme, l’ecologisme polític, una economia per a les persones i el sobiranisme d’esquerres.
Per això seguirem el pròxim curs, donant molta importància a la promoció dels debats i a la divulgació d’idees, organitzant seminaris, jornades, presentacions de llibres o altres texts i lògicament la comunicació és una de les màximes preocupacions que tenim. No és gens fàcil compatir en el marc d’una societat capitalista amb els grans taurons de la comunicació.
Però en el marc de les nostres possibilitats estem contents del nostre portal digital illaglobal.com al que dedicarem més recursos i donarem un nou impuls. Aprofito per convidar a totes les entitats cíviques o socials que ho desitgin a participar. Tenim obertes les portes a la participació de tothom tant a títol col·lectiu com individual.
Com heu vist illaglobal.com l’hem anat enriquint amb audiovisuals i l’increment d’aquesta faceta serà un objectiu pel curs que acabem de començar.
Com molts ja sabreu, la nostra revista digital l’altra mirada, quan ha arribat al número 100, decidirem concentrar tota la comunicació més conjuntural a illaglobal.com i convertir L’altra mirada amb una revista temàtica de periodicitat trimestral i editada també en paper. El número 101, coordinat per Maria Margalida Perelló el dedicàrem a la Germania Mallorquina, el 102, en aquest cas coordinat per David Abril, va sortir amb el suggestiu títol “Transició ecosocial o barbàrie”. I el primer número d’aquest nou curs anirà dedicat a Gabriel Alomar, sortirà l’octubre i estarà coordinat per Antoni Trobat. Si la voleu rebre en paper, la trobareu a algunes llibreries i a partir d'una petita donació us l'enviarem a domicili.
També continuarem col·laborant en l’edició i distribució de llibres i seguirem amb les activitats de formació. Des de l’Escola Oberta Ciutadana tenim un programa de cursos per aquest curs que comença.
En el nostre espai d’història tenim un programa d’activitats molt atapeït. Començarem per “Arrels democràtiques” que és un projecte de plataforma digital impulsat per les fundacions Darder-Mascaró i Ateneu de Comissions Obreres que té com a objectiu posar a l’abast del públic en general, així com de les investigadores i investigadors interessats, un ample repertori de documentació sobre la memòria històrica democràtica i la lluita antifranquista.
Aquest curs continuarem incorporant documentació, entre altres una petita biografia de les persones afusellades pels feixistes que consten al mur de la Memòria i eren de Palma. Així mateix penjarem 20 entrevistes de persones representatives del mallorquinisme polític entre els finals de la dictadura i els primers anys del canvi.
Així mateix tenim previst una petita commemoració dels cent cinquanta aniversari de la Comuna de París, un acte de reconeixement al pare Massot i Muntaner i unes jornades sobre Gabriel Alomar. I seguirem col·laborant molt activament en el cinc-cents aniversari de la Germania de Mallorca amb la participació en el Secretariat de Germania 500.
I per últim des del vessant de la promoció del debat i l’elaboració d’alternatives ens centrarem en els següents eixos:
- Desenvolupar l’estratègia de gènere i una agenda feminista de Fundacions.
- Promoure l’anàlisi crítica de la nostra realitat a partir de les eines de l’ecosocialisme i l’ecofeminisme per fer front a l’emergència climàtica.
- Assumir sense concessions que la pandèmia ha posat al descobert l’esgotament del nostre model econòmic, ecològic i social i en conseqüència cal caminar sense dubtes ni vacil·lacions cap un nou model. Per tant accentuarem la nostra col·laboració amb el Col·lectiu Alternatives i des d’aquest organisme plural donarem suport al Fòrum de la Societat Civil, la constitució del qual ho considerem un dels fets més positius del darrer any.
- Acceptar que la llengua catalana i el seu ús a la nostra societat passa per una situació que no dubtem en considerar d’emergència social, per a la qual cosa proposarem posar en comú, entre totes les organitzacions que així ho considerin, l’elaboració d’un diagnòstic i vies de solució al problema.
- Tampoc podem obviar la mala salut que pateix la nostra democràcia per la qual cosa proposarem una lluita sense treva contra la xenofòbia, el racisme, els feixismes i el combat als discursos d’odi. Tasca que volem dur a terme enfortint la Plataforma Democràtica.
- Per últim el combat per enfortir el sobiranisme com una de les línies d’emancipació dels nostres temps. Per tant dedicarem esforços a:
- Enfortir el municipalisme com eix central del sobiranisme.
- Fomentar el debat interinsular sobre un projecte polític d’Illes: l’estructura institucional i la seva funcionalitat a la transformació social.
- Aprofundir en el debat i la coordinació entre els sobiranismes d’esquerres a l’àmbit estatal i europeu i les relacions d’aquests en les altres esquerres.
Això ens duu directament a mantenir el nostre alt grau de compromís amb el Fòrum Sobiranista, constituït en Associació legal aquest any i que agrupa a més d’una vintena d’entitats cíviques, socials i sindicals del sobiranisme d’esquerres i de la qual ostentem la Presidència.