Manifest 14 d'abril 2024

Manifest 14 d'abril 2024
228531
228531

El 14 d'abril commemoram l'aniversari de la proclamació de la Segona República, enguany fa 93 anys. Un sistema de govern que va suposar un procés d'avanços i transformacions polítiques, econòmiques i socials innovadores, i que va assolir més justícia social, drets i llibertats civils.

També és una magnífica ocasió per retre homenatge a totes les víctimes del feixisme, a totes aquelles persones que varen defensar la democràcia davant el cop d'estat feixista del 1936 i a les que varen lluitar per les llibertats democràtiques durant els 40 anys de la dictadura franquista.

És també un dia per recordar la lluita del moviment memorialista que durant anys i anys ha reclamat Veritat, Justícia i Reparació, i per manifestar:

- Que, nosaltres no oblidam que aquella República fou enderrocada per la força de les armes i no per les urnes, i que segueix fora del marc legal.

- Que, nosaltres no oblidam les més de 450.000 persones assassinades i/o desaparegudes per la repressió franquista, els milers de detencions il·legals, tortures, violacions, treballs forçats, espoli de béns, alteració d'identitat, robatori d'infants i altres delictes tipificats jurídicament com a crims contra la Humanitat.

D'altra banda, observam amb molta preocupació com, avui, sorgeixen de nou guerres, crims i refugiats. Com s'estenen els discursos d'odi de l'extrema dreta, fins ara a l'ombra però latent. Aquesta extrema dreta que espera pacientment les conseqüències de les crisis econòmiques per sembrar desconfiança, por i odi. 

Ara mateix la tenim també dins les nostres institucions, disfressada de demòcrata, sense complexos i amb discursos carregats d'odi que cerquen fragmentar la societat. És molt preocupant constatar que, amb l’actual canvi legislatiu, després de tanta lluita i quan ja s'havia començat a avançar, de forma lloable, en l'aplicació de polítiques públiques de Memòria Democràtica sorgides de lleis aprovades al Parlament Balear -lleis que la societat balear havia acceptat sense cap oposició, demostrant que som una societat democràtica posicionada al costat de les víctimes-, de nou sorgeix la mà opressora que pretén la derogació dels drets que atorga aquesta llei, no només a les víctimes, sinó també a la societat en general.

L'actual govern del PP, si és realment un partit que defensa els drets humans i combrega amb els seus principis, no pot acceptar la imposició de l'extrema dreta de VOX envers la derogació de la Llei Balear de Memòria Democràtica. Això significaria, entre d'altres coses, ni més ni manco que la supressió de drets a víctimes que han patit greus violacions contra els drets humans i, de nou, la imposició del relat oficial sobre la República, el cop d’estat, la guerra i la dictadura que durant molts d'anys establí el règim franquista.

Per això mateix, amb aquest panorama, avui més que mai, exigim al Govern de les Illes Balears i a totes les institucions públiques:

- La condemna del franquisme com a règim criminal en els termes declarats per l'ONU, de conformitat amb les Resolucions de les Nacions Unides adoptades per unanimitat per la seva Assemblea General del 9 de febrer i el 12 de desembre de 1946.

- El reconeixement de la legalitat democràtica de la II República.

- El reconeixement de totes aquelles persones que varen defensar la legalitat republicana contra el franquisme, el feixisme i el nazisme.

- El reconeixement de totes les víctimes que varen ocasionar el cop d'estat feixista contra el Govern legal i legítim de la República, la consegüent guerra civil i la dictadura franquista.

Alhora, demanam al Partit Popular, que conforma el Govern de les Illes Balears:

- Que sigui conseqüent amb els principis democràtics i, per tant, no derogui la Llei de Memòria Democràtica, deixant així desemparades les víctimes del feixisme de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

- Que no privi la seva ciutadania de la seva història i dels drets a la Veritat, a la Justícia, a la Reparació, a les Garanties de no repetició i a la Memòria, principis en els que precisament es basa aquesta llei.

Nosaltres no defallirem i, avui, 14 d’abril, data de la proclamació de la República, deim ben fort que NO oblidam, deim ben fort NO a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica i NO al feixisme

Companyes i companys, lluitem plegades contra la supressió de drets, lluitem plegades contra el relat manipulador del feixisme. Lluitem per assolir els principis i valors de la República: Llibertat, Igualtat i Fraternitat.

Per totes aquelles persones que ens precediren en la lluita per la democràcia i que patiren per això presó, mort, exili i oblit, i com a garant de la democràcia actual, apliquem el millor antídot contra el feixisme i contra les guerres, apliquem la MEMÒRIA DEMOCRÀTICA.

VISCA LA REPÚBLICA!, VISCA LA JUSTÍCIA I VISCA LA LLIBERTAT!

 

(*) Manifest llegit a l'acte de la Commemoració del 14 d'abril organitzat per la Plataforma per la Memòria Democràtica

Comentaris
Manifest 14 d'abril 2024